субота, 3. август 2019.

УКРИНА И ВОДЕНИ ЦВИЈЕТ

             

Крајем јула и почетком августа обично почиње да се појављује на ријеци Укрини, Укрински водени цвијет и то одвајкада се у народу назива , ''цвјетање Укрине.''  Понекад се дешава да Укрина не цвјета. Ако нису испуњени природни услови да се цвијет рађа неће бити цвијета. Температура воде је веома битна , која треба да буде око 20 степени,а то је теже да се деси ако је водостај већи и вода хладнија.Ларве које те године се не појаве,појавиће се идуће године.
Иначе, ларве воденох цвијета бораве у муљу три до четири године од палагања јајашца и тек се онда појављују,па то прескакање једне године ће дати цвијет идуће године.
           
Лептирић је веома крхк и њежан. Због неразвијеног цријевног тракта не храни се, након појаве и троши енергију коју је ларава до појаве лептира накупила у дубинама ријеке.
Функција појаве воденог цвијета је да се оплоди и одложи јајашца и тако настави нови живот и нови мукотрпни боравак три године јајашца, која се у муљу преображавају у ларву да би се поново појавили лептирићи, кад се за то створе природни услови
             

Све
се дешава на тај начин, што око краја јула и почетка августа из ларви почињу се развијати лептирићи. То се дешава ноћу око 21,00 до 22,00 часа. Прво излазе масовно на површину воде мушки лептири и од њих ријека побијели, то јест процвјета. Они се на неки начин жртвују. Тад све лети и настаје прави хаос изнад воде и у води. Ноћне птице, инсекти, рибе, жабе све прождире лептириће пуне протеина.Овај феномен ријеке је најинтресантнији. Ријком завлада неки хук, као пред кишу. Кад се сви угосте и престане лов, након тога се појављују женке, које преостали мушки лептири оплођавају. Женке након тога падају на површину воде и одлажу чланке са јајашцима ( око 8 хиљада јајашца у једном чланку) и одмах угибају. Тако да  њихов живот траје неколико тренутака. Улога је само та да се одложе јајашца, која падају на дно воде.

             
За јајашцима , такође настаје трка , чак и најситнијих инсеката у води који прождиру мала јајашца, величине тачке.
Јајашца која успију да стигну на дно ријеке и у муљ, а да не буду поједена, након три године ће дати нове њежне као паучина лептириће, то јест Укрински Водени цвијет, који је баш зато посебан. Лептири су интресантни за многе рибаре који их лове. Лове их помоћу рефлектора , јер лептири  у ројевима лете на свјетло и упецају се у постављену мрежу. Од тога праве мамце за лов рибе. Колико су такви мамци ефикасни у лову рибе, говори и то да килограм лептирића на тржишту достиже и до 150 КМ. На Укрини је забрањено изловњавање воденог цвијета, али често то још увијек чине многе ловокрадице, а штету огромну у уништавању чине шљункари који поткопавају корито и са муљем односе и ларве из седре гдје годинама бораве. Обично , тамо гдје шљункари раде нема појаве воденог цвијета.
               
Дервентски пјесници су једини који су обиљежили и дали значај укринском воденом цвијету, јер сваке године око Илиндана одржавају , Међународну пјесничку манифестацију посвећену водама,а једна од награда која се додјељује је награда за најбољу пјесму написану о укринском воденом цвијету.

На сликама се виде чланци и јајашца.

Фотоси : by Савко Пећић Песа

Ово су до сада најуспјешније фотографије воденог цвијета.У три године праћења и појављивања воденог цвијета на Укрини успио сам заједно са младим колегом, који ми је помагао Златком Благојевићем начинити до сада невиђене фотографије укринског воденог цвијета.
Савко Пећић Песа


Нема коментара:

Постави коментар