петак, 26. јул 2019.

ЧАМАЦ ИЗ ДОБА ХРИСТА


Чамац стар двије хиљаде година
Босански Дубочац - 2006.године
Након објављивања вијести у Гласу Српске да се у Босанском Дубочцу код Дервенте налази чамац који је извађен из ријеке Саве и да се његова старост процјењује око 2 хиљаде година,археолози из Музеја Републике Српске су се заинтресовали за овај случај и јуче посјетили Дервенту и боравили у Босанском Дубочцу, како би се увјерили о необично
м налазу.
Археолози и кустоси музеја, Горан Симоновић,Славица Арсенијевић и Милена Радоја заједно са директором и кустосом археологом музеја у Добоју Ђоком Јовановићењм и директором Народне библиотеке у Дервенти Радом Велимир кренули су у Босански Дубочац трагом вијести о чамцу.
Нравно, вођа пута је био новинар Гласа Српске Савко Пећић,преко кога је читава веза успостављена о доласку стручњака из Музеја Републике Српске.
Искусни археолози су били знатижељни ,прво гдје се налази село Босански Дубочац,а кад су стигли, изненадили су се гостопримством мјештана овог село поред ријеке Саве.У присуству насмијаних и увјек спремних људи за шалу одмах је понуђена кафа,пиво,ракија,али ипак сви су највише хтјели воде за расхлађивање на температури од преко 36 степени, већ у 11 часова ујутру,гдје се није могло ни у хладовини издржати.
Арехолози Горан Симоновић и Славица Арсенијевић, започели су на премјеру и прављену цртежа чамца који је дуг тачно 7,30 цантиметра,а на средини широк 70 цантиметра. Направљен је од једног дијела дрвета удубљењем у,највјероватније храстовом дрвету.
-Велика је штета, а то ће отежати конзервацију,што све ово није раније обрађено и сачувано. Дрвени предмети нађени у води који толико година нису били изложени условима испод допирања ваздуха веома брзо пропадају, каже Горан Симоновић.
Археолог Ђоко Јовановић из Добоја има велико искутво у оваквим пословима. Он каже да се ради о веома старом предмету и да треба га сачувати и утврдити његову тачну старост. Сличне предмете је вадио кад се радило на Ђердапу на хидроцентали и веома му је познато какву су то тешки услови да би се предмет конзервирао и сачувао.
Ипак, Славица Арсенијевић није пропустила ни један детаљ да не измјери,премјери, упита мјештане и забиљежи на скици коју ће даље обрађивати у Музеју Републике Српске.
Каква ће даља судбина чамца бити,још се не зна и хоће ли се негдје премјестити на чување , зависи од средстава ,а анализе за испитивање старости су веома скупе. Постоји могоћност да путем Енглеског инстититута с којим Музеј Републике Срспке има добру сарадњу да се то обави у Енглеској,али о том кад се они упознају са цјелокупним материјалом ,каже Славица.
Арехелози су искористили боравак у Дервенти,да разгледају експонате Звичајног музеја у Дервенти,неколико приватних збирки и да се упознају са значајним архелошким локалитетима на подручју општине Дервента,а нарочито из доба средњег вијека ,гдје се помиње манастир у Дервенти,те доба римљана и већ чувених амабрина у Дервенти,то јест у Горњем Детлаку. 


Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар