уторак, 25. јун 2019.

АМБАРИ ИЗ ТЕШИЋА БАРА

Ћупови или амбари из Доњег Детлака  нису једини на подручју општине Дервента. Својевремено, много је писано о ћуповима у Доwем Детлаку, који су уређени и Горњој Лупљаници код Брестоваца, који су истог изгледа, величине и начина израде као Детлачки. Недавно су ћупови откривени у Тешића барама. Уствари , за њих се знало већ одавно али мјештани томе нису придавали неки посебан значај.
-Овдје смо у долини рјечице Лупљаница започели са изградњом викенд насеља. За кратко вријеме љепота природе и чиста вода је привукла многе који су купили земљиште и направили своје викендице. То се и даље шири, много је плацева купљено и брзо ће се градити викенд куће, каже власник земљишта Драгољуб Брестовац и истиче да изнад долине на удаљености педесетак метар постоје ћупови, који су приступачни за разгледање.

Ћупови су изграђени у меканом кречњачком камену званом шкриљац. Исте су величине и облика као у Доњем Детлаку. Израђени су у облику амфоре.

Постоји вјероватноћа да је ове ћупове израдила иста друштвена заједница , звана ''Барице и Гређана'' која је живјела на овим просторима у Бронзано доба, јер су тумулуси са урнама и пепелом сахрањених пронађени у долини ријеке Укрине испод амбарина у Доњем Детлаку. Иначе , рјечица Лупљаница се улијева у Укрину протичући кроз село Доњи Детлак.

Ћупови су дубоки до 192 центиметра, колики је и пречник ћупа на средини. На врху се сужавају, на 60-70 центиметара. Није познато да ли у околини има још оваквих ћупова, или се њихов број исцрпљује на пронађених 28, само Доњем Детлаку.         
Ћупови у Тешића барама су напуњени лишћем и отпадом, нису чишћени, прилично добро су очувани, без поклопаца. Они, нажалост, усљед директног дејства сунца, кише, снијега и леда, убрзано пропадају, али је њихова унутрашњост увијек сува и не сакупља влагу. И ови ћупови подсјећају на уобичајене, само што су ископани у камену, а названи су амбари јер је у њима чувана, највјероватније храна.
          Много се тога нагађа када су у питању ћупови, па је сигурно да би само научно истраживање могло дати одговоре на бројна питања, која за за сада нису разјашњена.   
       
        Када су и на који начин направљени у камену, и то тако прецизно, то је загонетка на коју још нема ваљаног одговора. Сви који су долазили да би их истраживали с пажњом су погледали ћупове, зачудили се и – отишли!
Ћупове у Тешића барама треба везати за ћупове у Доњем Детлаку,а поготово у насељу  Брестовци који нису много удаљени од Тешића бара. Њихово постојање говори о бурној историјској прошлости и животу на нашим пропсторима.
С обзиром да ту ниче викенд насље, посјета амбарима је скоро свакодневна за све заинтресоване.



Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар