понедељак, 30. август 2010.

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА


Освећен храм Божији
Уз  присуство великог броја вјерника из Дервенте, сусједних општина, дијаспоре из читавог свијета, у Дервенти је, освећен новоизграђени Саборни и  спомен храм, Успенија пресвете Богородице.
У храму је служена прва света архијерејска литургија. Свету литургију је служио владика зворничко – тузлански Василије уз саслужење владика, Никанора Банатскг, Глигорија Захумско херцеговачког и приморског,  Саве  Славонског и Василија Сремског.
За кума цркве је изабран Синиша Мандић из Дервенте са прилогом од 60.000,00 марака, а  за кума крстова изабран је  Јадранко Денић (48) из Велике Сочанице са прилогом од 25.000 КМ, док је часни крст око храма обнијела Риста Ђекић Круљевић из Калифоније са прилогом од 6.000 марака.
Обрћајући се вјерном народу, владика Василије је рекао, да је ово најљепши и највећи православни храм у Босни и Херцеговини и да је  овај дан за памћење и радост за све православне вјернике дервентског краја и Босни и Херцеговини.
Церемонији је присуствовало више од десет хиљада вјерника, многобројни гости, републички и општински званичници, међу којима су министри Средоје Новић, Слободан Пухалац, и подпредсједник Републике Српске Давор Чордаш, а окупљенима се обратио и предсједник Владе РС Милорад Додик
Орденом св. Саве одликовани су начелник општине Милорад Симић, власник фабрике цијеви "Унис" Дервента Горан Томић и власник предузећа "Мандић комерц" Славко Мандић.
Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

4 коментара:

  1. Хвала Богу да је завршен овај лијепи храм и теби што си се потрудио да нама који нисмо били у могућности да будемо ту покажеш какав је био свечани догађај јуче на освећену овог храма.

    Поздрав!

    ОдговориИзбриши
  2. Мој град је добио храм

    Послије синоћног извјештаја у „Вечерњим новостима“ (интернет издање) о највећем православном храму у БиХ, само сам чекао када ћеш и Ти да нам предочиш пар фотографија...
    Не бијах тијелом са Вама, али бијах ДУШОМ присутан.
    Хвала!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala za ovu divnu reportažu.
    Sve je veličanstveno!
    Lepo je čitati i gledati ovakve slike.

    Srdačan pozdrav,
    Nadica

    ОдговориИзбриши
  4. pozdrav za autora i hvala na divnim fotografijama, Derventa ima cim da se divci a Boga mi i mi sa njom!!! P.S. Naletela sam na ovaj sajt www.coderventa.com tamo ima detaljan izvestaj veyan ya ovaj dogadjaj pa ko zeli moze da pogleda, lijepo je vidjeti dosta poynatih ljudi iz tudjine... Pozdrav svima Nikola, Chicago

    ОдговориИзбриши