понедељак, 23. новембар 2009.

ДЕРВЕНТСКИ ''ЋИРО''


ПРУГА

У списима и документима који постоје, записано је да је кроз Дервенту прва жељезница прошла 1878. године, што је имало велики значај за интегрисање града  у општевропску саобраћајну мрежу. Сљедеће године Дервента постаје сједиште прве Дирекције царских и краљевских жељезница у БиХ, која је 1886. године премјештена у Сарајево.


Последњи ''ћиро'' кроз Дервенту је прошао 1968. године. Тако је популарни ''ћиро'' отишао у старо гвожђе кажу да је то био ''ћиро'' са регистарском ознаком број , 185-003.


Носталгично, Дервенћани се дервентског ''ћире'', радничког воза и Жељезничке станице присјећају само са старих фотографија, јер више ти објекти не постоје.


Зграда старе Жељезничке станице (код Аутобуске станице) је без посебног разлога порушена, остала је само слика као успомена кад су са ''немилосрдним багерима''људи, због свог личног интереса ломили темеље око ње, а онда након тога срушили и стару зграду Жељезничке станице, а то је био посљедни објекат који је потсјећао Дервенћане да је кроз њихов град некада пролазила пруга.
                   Фотос од јанура 2012.године, стамбена зграда жељезничких радника,још увијек очувана, Жељезничка улица Дервента.
Прва, друга и трећа фотографија: Фото архива.

Tekst i fotografijа: © by Savko PEĆIĆ PESA

1 коментар:

  1. Fotografije su ti divne, kao i podsećanje. Nedostaje samo jedna iz ovih dana, da vidimo šta je sad na mestu ove nekada lepe zgrade železničke stanice, koje više nema.Verovatno je neki stakleni tržni centar nekog novog bogataša. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши