четвртак, 26. новембар 2009.

АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА


 Археолози у разговору са мјештанима

ИСТРАЖИВАЊЕ КАМЕНОГ ДОБА

На дервентском подручју боравила је екипа археолога из Музеја Републике Српске и Завода за заштиту културно историјских и природних споменика у циљу обиласка археолошких локалитета. Екипа у сасатаву Ивана Панџић, Љубица Срдић и Ивана Јовановић обишле су неколико локалитета из доба неолита и палеолита и том приликом сакупиле одређене материјале, који ће послужити за даља истраживања.

Подручје Дервенте је веома богато са локалитетима из млађег каменог доба. Наш циљ је да обиђемо већ утврђене локалитете и одредимо локације савременим средствима мјерења и да евентулано пронађемо још који локалитет како би се могло утврдити кретање прачовјека на овом подручју и гдје је све живио, рекла је археолог Љубица Срдић.

Археолошка истраживања на подручју општине Дервента врше се и на локалитетима из Средњег вијека у Доњем Детлаку на мјесту гдје се сматра да је постојао средњовјековни манастир, а на овом подручју су евидентирани многи локалитети из Млађег каменог доба и постојања људске заједнице, па до Бронзаног, Римског и Средњег доба.

Посјетили смо подручја у Осојцима и Рапаћанима на Вуковића коси и Катином камену, а веома интресантне кремене остатке алата и сегменте керамике из млађег каменог доба смо пронашли на локалитету Зобиште у Доњем Детлаку, тврди археолог Ивана Панџић. 

С обзиром на богатство материјалних налаза на археолошким локалитетима дервентског подручја са репрезентативним предметима из млађег каменог доба истраживања ће се наставити и идуће године , кажу стручњаци археолози из Бањалуке.


Археолози на локалитету Зобиште у Доњем Детлаку 

Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

2 коментара:

  1. Pesa, ja sam definitivno zadivljena načinom na koji ti predstavljaš svoj zavičaj! Tvojim očima gledano, Derventa i okolina su zaista jedno blagosloveno mesto na kugli zemaljskoj, pa se pitam ima li da nešto nema kod vas? Šalim se, naravno, lepo je da te ima svugde i da o svemu svedočiš, svaku dobru akciju popularizuješ. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Пријашња истраживања као да су намјерно заобилазила наше подручје. За то вријеме много тога је завршило у приватним збиркама или уништено нашом немарношћу. Нова држава показује заинтересованост, те је необично важно добро информисати локално становништво - „просвијетлити их и отворити им очи“. Твоја улога је овдје од велике користи, што приказује овај али и твоји пријашњи прилози. ЗА ДОБРОБИТ БУДУЋИХ ГЕНЕРАЦИЈА, НАСТАВИ ДАЉЕ И НЕМОЈ ДА ПОСУСТАЈЕШ.

    ОдговориИзбриши