среда, 2. септембар 2009.

ЗАПИЊАЧА


ЗАПИЊАЧА

Нема много, данас оних који знају зашто је и у коју сврху је овај предмет служио. Наизглед веома неважан, али без њега се није могло радити на ткању када је била у питању натра, односно направа за ткање тканине од лана, конопље, вуне и слично. Овај предмет се назива запињача и округле рупице (избушене рупе) на њему су тачно одређивале мјесто гдје треба забости клип или најчешће вретено, како би потка била затегнута за ткање. Запињача је још у снивању потке стављана на основу. Свака натра је морала имати ову запињачу, без ње се није могло ништа откати.

Од педесетак испитаних људи на селу, тек је једна старија жена се сјетила да се ради о запињачи од натре и тачно је навела како се назива овај предмет.

Зато , да се отргне од заборава, запињача је достигла на ову страницу.

Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

4 коментара:

  1. Колико се ја сјећам о ЗАПИЊАЧИ си већ писао...или си ти можда одлучио да овај прилог (као изузетно важан) још једанпут објавиш -

    ОдговориИзбриши
  2. Пријатељу, на постовима немам ове справе, односно предмета. Писао сам о натри, ткалачкој машини. Ја сам правио претрагу и нисам нашао, запињачу. Хвла и поздрав.

    ОдговориИзбриши
  3. Ах да...код тебе не, али у мом блогу као твој прилог стоји и прилог о ЗАПИЊАЧИ - погледај прилог од 25. априла: НЕПОЗНАТ ПРЕДМЕТ - ЗАПИЊАЧА

    ОдговориИзбриши
  4. Тако је, али то је нешта друго, може ићи даље.Не смета да се објави још једном. Поздрав пријатељу.

    ОдговориИзбриши