среда, 2. септембар 2009.

ТУЧАК


Т У Ч А К

Тучак је веома згодан и прикладан алат, који је служио за туцање воћа, поврћа, или пак бундава, а највише јабука, и крушака. Крупне јабуке, нарочито Петровке, које су мало кисиле да би се из њих извадио сок морале су се разбити. Од читавих јабука није се могла узети шира – сок за сирће, а исто тако требало је јабуку разбити, да би прије у каци ферментирала, односно како се у народу каже проврела за печење ракије. Требало је разбити јабуку, а то се могло са тучком. Осим тучка, за туцање јабука служило је дрвено корито, као посуда. Кад се јабуке разбију и уситне онда пуштају сок - ширу, која се стављала у бурад. Често је прије него што се стави у бурад из јабука цједиљком цијеђен сок -шира, а онда се остатак стављао у кацу да дозри као комина за печење ракије јабуковаче.
Тучак је израђиван од тврђег, али лаганог ( врба, крушка, јабука или пак шљива) рачвастог дрвета, како не би одмах пукао при ударању, а једна рачва би се остављала да служи као дршка.

Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

4 коментара:

  1. симбиоза природе и човјека видљива је и у овом употребном предмету - наши „стари“ су били у сваком погледу њен истински дио...

    ОдговориИзбриши
  2. SENTO NO CAFÉ


    Entro no café...
    Sinto o seu aroma...
    Saborei-o e sinto...
    As plantações...
    O bago...
    A magia...
    E continuo a saborear
    E a sentir-me feliz...

    LILI LARANJO

    ОдговориИзбриши
  3. Bas si lepo sve to napisao.
    Drago mi je sto si stavio i sliku jer do sada ja sam samo znala za izreku "Glup si kao tucak" e sad i vidim kako tucak izgleda ali odakle izreka?

    ОдговориИзбриши