Т У Ч А К
Тучак је веома згодан и прикладан алат, који је служио за туцање воћа, поврћа, или пак бундава, а највише јабука, и крушака. Крупне јабуке, нарочито Петровке, које су мало кисиле да би се из њих извадио сок морале су се разбити. Од читавих јабука није се могла узети шира – сок за сирће, а исто тако требало је јабуку разбити, да би прије у каци ферментирала, односно како се у народу каже проврела за печење ракије. Требало је разбити јабуку, а то се могло са тучком. Осим тучка, за туцање јабука служило је дрвено корито, као посуда. Кад се јабуке разбију и уситне онда пуштају сок - ширу, која се стављала у бурад. Често је прије него што се стави у бурад из јабука цједиљком цијеђен сок -шира, а онда се остатак стављао у кацу да дозри као комина за печење ракије јабуковаче. Тучак је израђиван од тврђег, али лаганог ( врба, крушка, јабука или пак шљива) рачвастог дрвета, како не би одмах пукао при ударању, а једна рачва би се остављала да служи као дршка.
Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA
симбиоза природе и човјека видљива је и у овом употребном предмету - наши „стари“ су били у сваком погледу њен истински дио...
ОдговориИзбришиSENTO NO CAFÉ
ОдговориИзбришиEntro no café...
Sinto o seu aroma...
Saborei-o e sinto...
As plantações...
O bago...
A magia...
E continuo a saborear
E a sentir-me feliz...
LILI LARANJO
Interesantna alatka - jednostavna a delotvorna.
ОдговориИзбришиBas si lepo sve to napisao.
ОдговориИзбришиDrago mi je sto si stavio i sliku jer do sada ja sam samo znala za izreku "Glup si kao tucak" e sad i vidim kako tucak izgleda ali odakle izreka?