субота, 13. јун 2009.

АМБАРИ ИЛИ ЋУПОВИ


Амбари у Доњем Детлаку

Скица амбара у Доњем Детлаку
Амбари у Горњој Лупљаници
Амабри или Ћупови

(Доњи Детлак код Дервенте)
Излед ћупова или амбара подсјећа заиста на праве ћупове, само што су ископани у камену. Амабари су названи по томе што се тврди да се у њима чувала храна. Ипак, много чега је још неоткривено у Доњи Детлаку, гдје се на сваком кораку могу наћи археолошки локалитети. Постојање амбара или ћупова, може се назвати неким ''чудом'', које није детаљно истражено. Наиме, испод детловачке цркве у шуми низбрдо према укринској равници, налази се 28 пронађених, у камену уклесаних, ћупова или амбара. Прилично су добро очувани, без поклопаца су, који су однесени или полупани, а мјештани памте да су постојали. Временом, због дјеловања климе, убрзано је њихово пропадање. Унутрашњост је увијек суха и не скупаља влагу. Постоје нека нагађања да су ти ћупови још из римског доба, а неки тврде да су још старији. Други пак тврде, да су ћупови из доба сеобе народа, око 5 и 6 вијека Нове ере, а многи се слажу, да су их користили монаси из манастира Доњи Детлак, о чему је писао Станиша Тутњевић у књизи ''На трагу манастира Детлак.'' Темељи овог манастира нису још пронађени, али се зна да је прављен у доба краља Драгутина, негдје око 1303. године.
Дубина ћупова , оних већих, је тачно 192 цм, а ширина од 100 do120  цм на средини ћупа. На врху се сужавају на 6о-7о цм. Поставља се питање, да ли има још ћупова који су затрпани ? Оваквих посуда, уклесаних у камену на подручју општине Дервента, има у Горњој Лупљаници, код кућа Брестовац. Ту извире рјечица Лупљаница, која се у Детлаку улијева у Укрину, па се може закључити да се ради о истој људској заједници, која је дуго времена била насељена на овом ширем подручју уз рјечицу. Кад су направљени, и у камену тако прецизно урађени ћупови, то је загонетка, на коју још нико није дао одговор. Сви који су долазили, истраживали, започели су, погледали, зачудили се, отишли, а да нису до краја ништа урадили.
Tekst i fotografijе: © by Savko PEĆIĆ PESA

3 коментара:

  1. Анониман13. јун 2009. 09:56

    Savko,ovo sm morao dva puta pročitati,veoma me zainteresovalo,tako da sam dobio želju da odem tamo i vidim.Nekoliko ideja mi prolazi kroz glavu,kako su ih i zašto napravili i čemu bi mogli služiti.

    Veoma interesantan prilog!
    Pozdrav
    Pero

    ОдговориИзбриши
  2. …напокон си (и овдје) објавио Мистрију око ћупова исклесаних у камену!

    ОдговориИзбриши
  3. Fantastican post! Neverovatno delo ljudskih ruku, jos neverovatnije da niko jos nije odgonetnuo vreme kada su izradjeni...Cestitke za izuzetan prilog!

    ОдговориИзбриши