недеља, 14. јун 2009.

ОСИЊА - КОЛАЖ

Модеран супермаркет, кафићи и банка.

Банка са самоуслугом

Спомен обиљежије и Омладински дом

Испред омладинског дома

Ресторани и кафићи са продавницама

Амбуланта и услужне дјелатности

Пут до цркве и ветеринарске амбуланте

Споменк изгинулим борцима Одбрамбено - отаџбинског рата (1992-1995)

ОСИЊА

Осиња је насеље удаљено од Дервенте око 25 километара. Шире подручје Осиње чине села Појезна, Доњи и Горњи Церани, Доња и Горња Осиња и Црнча. На овом подручју живи више од 7 хиљада становника. Људи се баве пољопривредном производњом, занатством и трговином. Многи раде у иностранству. У Основну школу ''Ђорђо Панзаловић'' са подручним школама иде више од 450 ученика. У центру села има велика омладинска сала, амбуланта, Ветеринраска амбуланта, пошта, банка и супермаркет, као и многобројне трговинске радње, кафићи и ресторани. На бензинској пумпи се могу сељани снабдјети свим нафтним дериватима. Фудбалски клуб ''Борац'' основан је 1975. године. За вријеме ратних дејстава није био активан. Прије три године клуб је обновљен. Направљено је игралиште у центру села, а ове сезоне је ушао у виши ранг, Трећу лигу Републике Српске.

Tekst i fotografijе: © by Savko PEĆIĆ PESA

5 коментара:

  1. Mora da je naziv mesto dobilo po osama? Selo izgleda kao lepa varos: sredjeno, cisto, utonulo u zelenilo...

    ОдговориИзбриши
  2. За моје мјесто Појезна сам описао како је настало име у једном од постова. (Од ријечи појати, пој, за, Појезна.) Али топоним Осиња људи вежу причу за осињак и осе. Било је каже шкрто, посно земљиште са остругама и бујадљиком и са много осињака и оса.Па је **Мрвице** ваша констатација тачна. Хвала на коментару.

    ОдговориИзбриши
  3. једино што могу да ти понудим је једн велико ХВАЛА

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман6. март 2011. 11:10

    PESO pozdrav iz okoline Novog Sada, lepe fotografije ali moram priznati da nisam bio nekih dvanaest godina tamo. inace rodom iz Gornjih Cerani a otisao kao sedmogodisnje dete. inace strina mi bila iz Pojezne a imam i kolegu u firmi takodje iz Pojezne. Kao deckic kad dodjem u Cerane isao na zbor za 04.07. u Pojeznu. Pozdrav od jednog Adzica.

    ОдговориИзбриши