среда, 08. април 2020.

РАТКОВЦИ

Обновљена црква , сад манастир у Доњем Детлаку
Након поп Јовичине буне 1835. године, која је у крви угушена,а становништво из Детлака протјерано или убијено дошло је до поновног насељавања овог подручја. Наиме, поп Јовица је био први парох Дервентски а становао је у Детлаку, гдје био и манастир Драгиње, којег су коначно Турци запалили и уништили исте године. Подручје садашњег Доњег Детлака је остало пустуи без становника.
Након неколико година почело је поновно насељавање. Међу првима који су дошли у Детлак из Раткова 1860. године су Ратковци који славе Арханђеловдан. У селу је био учитељ Теодор Ратковац. 

(Прлози етнолошком познавању североисточне Босне, Миленко С. Филиповић.)
''„Плоча са натписом“ није била нека обична. Она је у Појезну донешена у вријеме „када српски живот није вриједио црвљива боба“. Када су се са свих страна чули само јауци и извијали густи облаци дима. Донешена је (којег ли случаја, као да су мјештани Појезне изабрани и одређени само да чувају) са рушевина „велике српске светиње“, симбола опстанка нашег човјека на овом простору, манастира „Драгиње“ из Доњег Детлака. Овај манастир, задужбина краља Драгутина, чије име је петипо вијекова поносно носио (1285-1835), сравњен је до темеља. Манастир је у свом бијесу (али и уз здужну потпору Аустроугарске) порушио дервентски капетан Махмут-бег Беговић.'' 
Мирослав Б.Душанић, Амвон из Појезне

Стари надгробни споменик у Доњем Детлаку
Текст и фотоси: Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар