среда, 7. октобар 2015.

СРЕБРЕНА ЧАШИЦА

         Поријекло ове чаше није ми познато, али сам је добио на поклон и сматрам да има веома велику вриједност, због тога што је њена старост много вeћа од 100 година. На њој пише да је то успомена из европског рата 1917. године. Tо значи да је неки од српских официра из Првог свјетског рата, ову чашу поклонио неком од официра или свом ађутанту, добром борцу - јунаку. Чаша обилује дивним урезима, али се на једном мјесту види да је оштећена, вјероватно од мањих гелера. 
       Претпостављам да је чаша била дио посуђа у команди српске војске, из Првог свјетског рата, или пак са двора краља, као ратна опрема и посуђе.
          На једном дијелу чаше исписани су иницијали, како сам лично протумачио ''Његово величанство краљ Петар.'' Нешто слично нисам могао пронаћи на интрнету, нити у литератури, па је ово можда уникатан примјерак овакве чаше са дивним гравурама и минијатурама са истакнутим грбом Србије.
           Материјал од кога је направљена је сребро или нека легура сребра и алуминијума, јер је веома лагана. Углавном, то је не хрђајући материјал, што још једном потврђује да је прпадао ратној опреми Српске војске због лакшег преношења и чувања.
 
Фотоси и текст : by Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар