среда, 4. фебруар 2015.

О ОСИЊИ ИЗ АРХИВЕ


Све је исто само нисмо знали
''Пред сваке изборе за народне посланике и за предсједника општине обећавана је изградња пута Осиња – Станари, односно Осиња – Лупљаница. У предизборној кампањи давана су средства и пут се почињао правити, а чим избори прођу, радови су престајали и тако се понављало од избора до избора.''
Тако је то било прије 95 година, или у прошлом вијеку, као и сада, обећања пуно,а мало се чега испуни. Битно је да се избори добију, а народ нека чека сљедећу параду.
У прошлом 20.вијеку , за вријеме краљевине Југославије, Осиња је била општина. Овој општини су припадала села: Осиња, Црнча,Појезна, Доњи и Горњи Церани, Дријен и Горњи Детлак.Општина је из Драгаловаца пресељена  1920.године у Осињу гдје је било сједиште, да би већ 1921.премјештено у Појезну у задружну зграду,која је била пониж школе.Након двије године кад је опао интрес земљорадника за удруживање, Општина је преселила, опет у Осињу, у кућу Јове Новића. У овој кући општина је била све до 1937.године., а тада је преселила у Горње Церане, у кућу Милоша Антонића и, најзад,1939.године поново преселила у Осињу у зграду бившег дућана Панте Кукића.
Осињско подручје је тада припадало Жандармеријској станици Драгаловци. Жандари су патролирали по селима ,а познат је био поднаредник Јово Тркуља, који се дуго памтио,као строг жандар.
Начелника општине бирали су грађани, али срески начелник је имао другостепену власт. Срез је био у Тешњу. Општина Осиња је имала 21 одборника. За изборе прављене су кандидатске листе,а листа која је добијала највише гласова, њен носилац листе постајао је предсједник општине. У селима су бирани кнезови на скуповима сељака. Он је био главна везеа између народа и општине. Сваке недјеље одржавани су скупови сељацима,а скуп се сазивао клепалом. На скуповима су преношена наређења,уручивана службена пошта.
Општина је имала свој буџет,који је сакупљан од пореза.
За вријеме старе Југославије предсједници општина у Осињи били су : Новић Јово из Осиње,Тошић Томо из Дријена,Спасојевић Никола из Доњих Церана и Јелић Саво из Осиње.


Tekst i crteži : by Савко Пећић Песа

(Кориштени материјали из монографија Осиња 1982.године.)

Нема коментара:

Постави коментар