субота, 29. новембар 2014.

ЕВО ОВАКО СМО ПИСАЛИ 2003.


Има разлога за славље
            (Одломак из чланка објављеног поводом 152. вашара у Дервенти и славе општине Дервента)

          Ова 2003. година с разлогом се може назвати годином прекретницом у развоју и опоравку општине Дервента. Стога се може рећи да Дервенћани имају разлога да славе своју славу и да истакну најважније постигнуте резултате и да и на вашар изађу и оно што су планирали потроше. У овој години биљежи се раст запослености који прелази 5000 запослених радника. Наравно није то још ни изблиза да би задовољству било краја, али помаци су огромни. Раде многа приватна предузећа која све више запошљавају радника као Творница обуће „Санино“, ПГП „ЕХТА-Р“ и многа друга.  Несрећа је као чини се и свуда у Републици Српској да бивша државна предузећа пропадају и да од њих нема неке посебне вајде, јер ни продаја приватизацијом није уродила плодом, а та таква привреда је прије рата запошљавала  више од 12000 радника. Креће се и у пољопривредној производњи, али веома малим и ситним корацима, јер предратни ниво тешко ће се за више деценија стићи.

          Дервенћани имају сада редовније воду и поред тога што то још увијек није довољно. Обновљена је већина стамбених објеката а више од 1100 станова у Дервенти је приватно. Преостало је још стотињак да се откупи. У граду је саниран стари мост. Гради се општина и нова црква.

          По мјесним заједницама се поправљају и асфалтирају путеви. Све су школе реновиране и опремљене потребном опремом за рад. Дворана за спортове функционише а била је скоро потпуно уништена.

          Обновљена је градска библиотека. Постављени су и поправљени семафори у граду. И много чега још другог што се види и не види у граду је изграђено урађено, као и то да је Дервента након рата добила коначно један прави угоститељски објекат „Мотел Двор“, а у изградњи је са потпуним реновирањем хотел „Бисер“ чији ће бисери засијати ускоро јер нови власник убрзано ради на његовом опоравку.

          Избјеглице и повратници све више се уклапају у средину у коју долазе, наравно за све оне који желе да се врате и да заједно граде љепшу и бољу Дервенту.

          У спорту има помака. Рукометаши су у првој лиги Републике Српске, куглаши, а одбојкашице и фудбалери у другој.

          Добре резултате постижу каратисти и Теквондо клуб Дервента.

          Од културно забавних друштава важно је напоменути да успјешно раде КУДМ „Босиљак“, СПКД „Просвјета“ и КУД „Дервента“, ту су још Библиотека, Клуб ВРС са салом који сви скупа омогућују богатство и садржај културно-забавних догађаја у Дервенти.

          Српски књижевни клуб „Вихор“ је поред издавачке дјелатности у овој години одржао више значајних књижевних сусрета и манифестација које су за Дервенту веома значајне и преко тих сусрета и манифестација за град се надалеко чуло.

          У Дервенти су гостовали пјесници: Драган Кулунџија, Ранко Прерадовић, Стевка Козић Прерадовић и многобројна друга књижевна мање и више позната имена.

          Не може се све у једном кратком чланку набројати шта је добро урађено, за ради славља више смо се осврнули на успјехе, али на крају ипак треба рећи да Дервента ће још дуго лијечити своје ране од рата и да у Дервенти као и свугдје има незадовољства међу грађанима за многе ствари од незапослења до извјесних примједби на привилегије и тако даље, што ће се надамо и у будуће ефикасније и брже рјешавати.





Ново слобођење,

10. септембар 2003. године

Новинар: Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар