четвртак, 6. децембар 2012.

ђерам


Стари ђерам одолијева

У селима на подручју дервентске општине веома је тешко наћи бунар са чистом водом ,која је за пиће. И сада има бунарева, али су запуштени и нису приступачни,а вода није за пиће.Некада бунари са ђермом била уобичајена слика и права сеоска идила. Одкада су на селу у кућама славине са водом , помало овај бунар са ђермом чудно изгледа и нпросто је чудо их пронаћи да још функционишу.Млађи нараштаји вјероватно и не знају кад га угледају на њиви или поред куће негдје, шта је то , и зашто служи.
Са ђермом се вода из бунара лакше захвата, па су га људи много градили,а било их је много врста и начина израде, од наједностванијих до оних лијепо уређених. И гдје се нађе данас овакав бунар вода се углавном захвата и троши за стоку.
Овај ђерам на слици и не изгледа баш нешто посебно.Око бунара се некад,а било их је: наткривених,са ђермом или егијама,точковима и слично. Уз бунар се засађивало много цвијећа и украсног шибља, а најчешће , се садила лијеска,крушка или дуња,а понегдје винова лоза.
Поред ових бунарева  је вазда на вјерски празник и недељом било мноштво окупљеног свијета који је ту долазио по воду и успут се виђали упознавали, а млађи забваљали. Многи су момци из прикрајка посматрали дјевојку која захвата воду на бунару, притекли јој у помоћ и тако упознавали и наставили да ашикују. Често су та познаства овјековјечена браком.
Данас бунари се све рјеђе могу видјети међу сеоским кућама ,нарочито оних са ђермом, запуштени су и неизгледни ,ако их још понегдје има. Несатнком њих изгубио се и дио идиличног изгледа и живота наших села.

Fotografije i tekst: © by Savko PEĆIĆ PESA

Нема коментара:

Постави коментар