уторак, 11. децембар 2012.

млинови

Цртеж: Савко Пећић Песа 1970. године. Млин - воденица на Укрини.
 
Спасојевића млин, фотографија је забиљежила последње дане млина . 
На фотосу је Ристо Спасојевић - власник млина и Владо Брковић,који је тада боравио у Америци. 

Без млинова - воденица некада се није могао замислити живот. У њима је вршена мељава житарица, ваљано и ступано сукно. Љети се народ окупљао на пецању рибе и купању, па је узводно и низводно од брана за млинове све врвило од живота. Биле су то праве чисте плаже, гдје се купало и вода пила из ријеке, јер је толико била чиста. Долазиле су воловске запреге, а касније коњске и трактори да се ручно лопатама купи шљунак за посипање путева и градњу кућа.
Млинове је данас веома ријетко пронаћи на ријекама, па тако и на Укрини. Ако се неки од њих и одржао то је само ради туристичке атракције.У Дријену се одржао Стевића или Миловановића млин - воденица , али људи ријетко доносе жито на мељаву, него доводе омладину и дјецу да виде како се некада мљело жито и како је радила воденица. 
Уз ријеку Укрину у Доњим Церанима било је много познатих млинова, као што је Спасојевића млин, Марића млин,Гуњевића млин, Каиновића млин и други. Млинова је било и на ријеци Илови. Познати је био Ђурендића млин, као и Озренчића млин, који се најдуже одржавао. Малих воденица - млинова је било много и на рјечицама, који су радиле само с јесени до прољећа,а љети су рјечице пресушивале, па воденице нису радиле. Од тих млинова напознатији, на рјечици Драшану је био Дражића млин и Спасојевића на велике лопатице, док су Станчићи, Пећићи и Бећаревићи имали мале воденице - поточаре. 
 
Градња бране 1938.године на Спасојевића млину 

Нажалост, ових млинова данас више нема,а и они који су познавали и често долазили ради мељаве и купања на бранама, данас би тешко могли препознати и пронаћи мјесто гдје су биле бране и воденице. Све је зарасло у шибље и шуму, а код Марића млина, ријека је меандрирала,око три киломтра у Штрпце на мјесту гдје је била огромна и дугачка брана. На том мјесту је сада њива за обраду а ове године је био засијан кукуруз. 
Интресантно је да ће непосредно, гдје је био Спасојевића млин, бити мост на ријеци Укрини и да ће ту проћи аутопут у градњи, од Бањалуке до Добоја.     

Fotografije i tekst: © by Savko PEĆIĆ  PESA                                                                                 

Нема коментара:

Постави коментар