понедељак, 29. октобар 2012.

вршалица - дреш


О старом дрешу
Вршалице су већ одавно нестале са наших простора и ријеткe су на мобама вршидбе пшенице.Њих су замијенили у жетви на житним пољима савремени комбајни. Ипак, као старина дреш није још потпуно одбачен и неупотребљив. Док пшеницу обрађују комбајни, дотле за дјетелину и луцерку  нема комбајна. Ова сушна година је погодовала цвјетању,а посебно дјетелина и луцерка није полегла и добро су  родиле. Сјеме на тржишту ових крмних биљака има добру цијену, па су мјештани на тромеђи села, Дријена, Горњих Церана и Горњег Детлака то искористили и на дрешу овршили луцерку ради сјемена. 
Мјештани кажу, да је све прошло у реду уз мале проблеме на дрешу, који није добро редио сјеме.Након поправке уз пиво посао је настваљан,а и времена је за овај посао било довољно.
Труд се исплатио, јер је сјеме луцерке било једро и веома квалитетно,а дреш је још једном показао да није за одбацивање и да ће на нашим њивама још дуго бити потребан. 
Власник дреша, Лазаревић Перо каже да ће дреш одржавати док год буде могао, јер увијек овако има ванредних послова, који се не могу урадити на други начин.

Гледајући на све, дреш би требало ставити под заштиту,а његово одржавање у исправном стању стимулисати, како би служио што дуже на овако ванредним мобама и вршидбама, па барем само за луцерку и дјетелину.

Fotografije i tekst: © by Savko PEĆIĆ PESA

1 коментар:

  1. Стварно си незамјенљив: Чак ни многи Нијемци не знају више, како изгледа њихова добра "Stahl-Lanz Dreschmaschine"...

    Лазаревићев дреш је вриједан музејски експонат. Било би велика штета не одржавати га у исправном стању!

    ОдговориИзбриши