понедељак, 7. фебруар 2011.

Запис из Појезне

Овчари с Мањаче

 
 

Већ неколико година у току зиме овчари са Мањаче бораве на подручју села Појезна. Као и прошле, тако и ове године овчари су се смјестили у реону насеља Станчића и Пећића. На већем простору, некадашњих ораница Сионица, поред рјечице Драшан, велике су површине напуштених шибљем зараслих њива, које овчарима добро дођу за испашу оваца у зимском периоду, а има довољно сијена за теже снијежне и хладне зимске дане.

У ово зимско доба, кад су дани топли и личе на право прољеће, чобани своја стада изводе на испашу. Тад се око разаустог стада по њивама окупљају дјеца и мјештани, који желе да виде магарце, овчарске псе и да попричају с чобанима о тешком чобанском животу и сељакању од планине до равнице и обрнуто сваке године у одређеном периоду.

Мјештани кажу да су људи с Мањаче веома пријатни и вриједни људи Сви су мјештани дозволили да на њиховоим њивама овчари напасају своју стада.
- Заједно смо ту, пијемо с њима често кафу, а нађе се мезе и пића, па је све угодније, каже Милан Пећић. И тако све до априла, када ће стада кренути опет према планинама и својим  кућама. Тамо ће ће стићи до Ђурђевданске славе , веле овчари. 

Fotografije i tekst: © by Savko PEĆIĆ PESA

1 коментар:

  1. какво освјежење у зимске дане и како диван начин склапања пријатељства...

    ОдговориИзбриши