субота, 16. октобар 2010.

СТАРЕ СЛИКЕ ИЗ ПОЈЕЗНЕ

Појезна из 1930. година
 Томо Планинчевић
 Успомена
 Касија Планинчевић у Бањалуци 1933.године
 Трговина у Појезни 1930. године
 Свадба у Појезни 1938. године
Теферич у Појзни код Томе Планинчевића, тридестих година: Томо стоји први с лијева, до њега, чучи Зорка и Перо Глишић, затим су ту у бијелим кошуљама, Благоје и Мара Жунић и Јово Опачић.
 Свештеник и учитељ Миливоје Јелић са попадијом  у Појезни из око 1930. године. 
Фолклорна група у Појезни 1933. године
Ове старе фотографије из Појезне свједоче о постојаности овог села и његовом богаству кроз вијекове.Породица Планичевић је била богата породица у доба Краљевине Југославије. Сав живот у Појезни се одвијао око ове породице и још неколико газда у селу. Планичевићи су предњачили у свему. Имали  су двије трговине и велико земљишно имање и много стоке. Код њих је , углавном долазио културни слој људи из града, свештеници, учитељи, људи из власти, жанадарми, трговци, занатлије и други.  На тај начин се преносио на ову породицу утицај градског живота.Тај утицај града се ширио, не само на ову породицу, него и на остало становништво у селу. Као што је у облачењу, бављењу културом, ( у то вријеме у Појезни су многи знали да свирају гитару или хорски да пјевају), затим у градњи кућа, начину организовања домаћинства, потреби школоваља дјеце (Појежњани су још 1908. године о свом трошку изградили основну школу и плаћали учитеља да учи дјецу), па онда о култури и  узгајању воћа, поврћа и житарица, бављењу сточарством, што имало огроман утицај на развој села.  Према причањима, оних који памте или су чули те приче, Планинчевићи нису били напрасити и строги људи, као газде и богаташи, за то вријеме. Дружили су се са свим сељанима и нису их израбљавали, па су људи код њих радо долазили на рад и тако се овај утицај преносио на друге сељане, који су видјели, како се може боље радити и организовати домаћинство.
Томо Планинчевић је имао пуно дјеце, а познатије име је Љубо, који је доскора живио у Дервенти, а бавио се фирмописањем. Његов син Томо живи у Београду. Ове Фотографије су  из Томине архиве. Томо ''млађи ',носи име свог дједа и чува имање у Појезни и кућу је нову направио, гдје се налазе и ове фотографије у његовој архиви, као успомену на своје поројекло.Томо често долази у Појезну са својом супругом, дјецом и унучадима.
Fotografije архива Томо Планинчевић из Појезне.
Тekst: © by Savko PEĆIĆ PESA

2 коментара:

  1. Као и увијек Ти си неуморан и незамјенљив хроничар – ово су предивни документи за хронику нашег предивног мјеста...

    ОдговориИзбриши
  2. Твоје завјештање је непроцјењиве вриједности (неко ће то некада препозбнати)...
    Да млади нараштаји имају ''на кога се позвати'' кад ови наши ''препуштају времену'' да вриједност очигледну ''препозна''...
    Поука/Порука: Ми и јесмо док јесмо, на част онима који дођу због Постања нашег!
    Срдачно...
    годирод

    ОдговориИзбриши