недеља, 1. август 2010.

''ПАТКОВАЧА 2010''

Ликовна колонија ''Патковача 2010''
Кроз наочале гледа свијет
Кроз наочале посматрам свијет око себе и тражим хуману нит која живот даје,основна је порука стваралаштва Бојана Милетића.
На колонији сликара ''Патковача 2010.'' ,млади дервентски слободни ствараоц Бојан Милетић  изложио је веома интересантну комбиновану поставку фотографија и скулптура у слободном простору на плажи Патковача. Осим неколико техничких ствари, као што су фењер, фотографије, тегле покупљене одбачене на смећу, све је остало направљену од природних расположивих средстава, дрвета, прућа и сухог грања.
Ова интресантна идеја, побудила је многобројне љубитеље умјетности, који су навече дошли на Патковачу, како би учествовали у културно-забавном програму отврања по свему посебне изложбе, поред ријеке Укрине.
Наизглед једноставна, али у  самој идеји сложена и мисаоно осмишљена поставка је изазивала код сваког присутног питање шта све то значи и какву поруку има.
Наиме, Бојан је маштао шта да уради нешта посебно, ново, што други не раде,а да то побуди у људима интрес и да све скупа има неки одређени смисао и животну поруку.
-Моја идеја је да кроз наочале посматрам свијет око себе и тражим хуману нит која живот даје у томе свему, и да други покушају кроз моје наочале да гледају на мене и на све око себе .Тако портертирам људе својим фотографским апаратом и то излажем у природи поред ријеке Укрине с циљем да људи отворе очи и да кроз наочале барем виде потребу за очувањем природе  и воденог цвијета у ријеци Укрини, каже Бојан Милетћ.
Неколико лампиона, упаљени фењери и тачно 111 фотографија у портретима окачених о дрво и ватре као огњишта су импресивно дјеловале поред ријеке Укрине.Тај доживљај је посматрало много љубитеља стваралаштва и забаве, а Бојан је добио честитке и признања на иноваторијама и осмишљеним новим идејама у умјетности.
Према Бојановим ријечима, број 11 је његов број и све почиње са 11 и завршава са 11,а  ова по њему хумана и еколошка акција ће завршити са једним поклоном штићеницима Завода за слијепе и слабовиде у Дервенти, као порука другим да требају да помажу свима коме је та помоћ потребна.
-Не треба гледати све црно својим очима, образе треба умити радошћу других лица, па све скупа има један смисао и животну поруку, која отприлике гласи да чувамо природу а она ће чувати нас и пружати нам многа задовољства, поручује млади студент Саобраћајног факултета из Новог Сада, Бојан Милетић.
Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

1 коментар:

  1. Веома занимљиво!

    Број 11 је и мој број: пошто је 10 број закона и реда - потпун и заокружен број (10 Божијих заповијести, декаде итд.), број 11 је револуционарни „бунаџија“ (хајдук/побуњеник) одважан да подузме и „опроба“нешто ново...

    А знамо такође ДА СВЕ ПОЧИЊЕ И ЗАВРШАВА ПОБУНОМ...

    ОдговориИзбриши