ЧУВАР ЗДРАВЉА
Заборављена биљка лан, у исхрани може да се користи на различите начине. Најбоље је целе семенке ставити у хлеб или колаче. За оне којима смета цело зрно могу и свеже самлевене. Самлевене семенке лана се додају и умацима, салатама, супама од поврћа, сармама, печењима, житарицама за доручак, јогурту.
У здравственом смислу, лан има вишеструку вредност. Помаже здрављу срца и крвних судова, а као богат извор влакана смањује могућност појаве затвора. Ланено семе је познати лаксатив, с тим што не ствара навику, нити оштећује црева. За оне, који имају проблем са опстипацијом, довољно је да самељу семе, потопега у воду и поједу.
Лан јача и имунитет. Истраживања су показала да људи, који узимају мање од кашичице ланеног уља дневно, ређе имају упале дисајних органа. Ланено уље у исхрану треба обавезно да уведу и особе са проблематичном кожом, уколико је она сува или екцематозна. Лан у исхрани је добар и за стабилизовање нивоа шећера у крви, што је посебно важно за људе оболеле од дијабетеса.
Уље исцеђено из семенки лана има посебну вредност, јер утиче на ниво холестерола, упалне и процесе згрушавања крви. Због тога се препоручује да се узима на кашичицу или у салати. Сем тога, хладно цеђено и нерафинисано уље лана, у исхрани може да замени рибу.
Посебна вредност и предност лана се крије у богатству лигнином, састојком који смањује ризик за настанак карцинома дојке и јајника. Лигнини, заправо, како су показала истраживања, смањују активност естрогена, женског полног хормона, као подстрекача малигног обољења.
(Текст: ''НОВОСТИ'' Бг.)
Заборављена биљка лан, у исхрани може да се користи на различите начине. Најбоље је целе семенке ставити у хлеб или колаче. За оне којима смета цело зрно могу и свеже самлевене. Самлевене семенке лана се додају и умацима, салатама, супама од поврћа, сармама, печењима, житарицама за доручак, јогурту.
У здравственом смислу, лан има вишеструку вредност. Помаже здрављу срца и крвних судова, а као богат извор влакана смањује могућност појаве затвора. Ланено семе је познати лаксатив, с тим што не ствара навику, нити оштећује црева. За оне, који имају проблем са опстипацијом, довољно је да самељу семе, потопега у воду и поједу.
Лан јача и имунитет. Истраживања су показала да људи, који узимају мање од кашичице ланеног уља дневно, ређе имају упале дисајних органа. Ланено уље у исхрану треба обавезно да уведу и особе са проблематичном кожом, уколико је она сува или екцематозна. Лан у исхрани је добар и за стабилизовање нивоа шећера у крви, што је посебно важно за људе оболеле од дијабетеса.
Уље исцеђено из семенки лана има посебну вредност, јер утиче на ниво холестерола, упалне и процесе згрушавања крви. Због тога се препоручује да се узима на кашичицу или у салати. Сем тога, хладно цеђено и нерафинисано уље лана, у исхрани може да замени рибу.
Посебна вредност и предност лана се крије у богатству лигнином, састојком који смањује ризик за настанак карцинома дојке и јајника. Лигнини, заправо, како су показала истраживања, смањују активност естрогена, женског полног хормона, као подстрекача малигног обољења.
(Текст: ''НОВОСТИ'' Бг.)
Fotografija: Savko PEĆIĆ PESA
Нема коментара:
Постави коментар