среда, 20. март 2019.

ОСИЊСКИ ДОМ

ГРАДЊА ЗАДРУЖНОГ ДОМА У ОСИЊИ
На подручју Мјесне заједнице Осиња, послије ослобођења  1945.године у Другом свјетском рату , '' ...осим  зграде старе Основне школе у Осињи и Основне школе у Појезни, није било никаквог другог друштвеног простора. Те зграде требало је реновирати, јер су обије неколико пута биле паљене у току рата.
Почетком 1948. Године општејугословенска акција изградње задружних домова одушевљено је прихваћена и на овом подручју. Под руководством организације КПЈ, Мјесни народни одбор организовао је активност на припремању и изградњи задружног дома. Типски пројекат задружног дома обезбиједио је Срески народни одбор Дервента. Мјесни народни одбор је требало да донесе одлуку о одређивању локације. Настао је спор међу одборницима гдје треба изградити задружни дом. Једни су (Осиња и Церани Горњи) заступали мишљење да задружни дом треба градити код старе школе и цркве, а други ( Церани Доњи и Појезна) да задружни дом треба градити на Брду Делића, код тзв. ''Плоча''. Нађен је компромис – задружни дом ће се градити на брду Калоперовића, тако да су биле задовољене обадвије стране.
Свечаност поводом завршетка темеља одржана је почетком октобра 1948.године, када је био организован велики народни збор. Дом је дефинитивно завршен 1950.године.''
Монографија ''Осиња'' 1982.године.

Нови друштвени дом у Осињи саграђен 1982.године, након рушења зграде старог дома,а поводом одржавања ТВ емисије ''Знање имање''.



Припремио : Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар