четвртак, 24. јануар 2019.

ВРИЈЕМЕ И ПРОМЈЕНЕ

                                            Стари дом у Осињи, направљен након Другог рата, који је порушен.
Нови Дом ''Знање имање''
         У вријеме краљевине СХС , у мјесто Осиња је било сједиште општине, коме су припадала села: Осиње, Церана, Појезне, Црнче Дријена и Горњег Детлака. Као општина ,припадала је Тешањском срезу. У то вријеме неће се ништа значајније десити у развоју ових села, па и Осиње, као формалног средишта општине. Наиме није било одређено главно сједиште општине, него како је ко побјеђивао на изборима за предсједника општине, он би одређивао у свом селу мјесто сједишта општине, најчешће у својој кући. Тако се сједште селило из Осиње у Церане, Појезну и никад није било на истом мјесту.
              Тек након Другог свјетског рата, Осиња постаје сједиште Мјесног подручја Осиња, то јест више села и мјесних заједница : Д. и Г. Церани, Црнча, Појезна Г.и Д . Осиња. Тад настаје и јачи развој овог краја. Одмах након Другог свјетског рата у Осињи ће се изградити велики Дом са просторијама за рад , поште, мјесне канцеларије, матичара и велике сале са бином за омладину. То је познати осињски дом. Након тога ће се изградити и осмољетка – школа.
                   Овај дом ће се порушити осмадесетих година прошлог вијека и направити нови за снимање познате емисије ''Знање имање''. У то вријеме у Осињи ће се направити амбуланта, пошта са телефонијом, извршена је потпуна електрфикација свих села, а скора сва домаћинства су имала у кући телефон. Пут Осиња – Модран – Дервента је афалтиран, као и сви главни путеви до сједишта мјесних заједница.
                  Данас је Осиња само село и једна мјесна заједница, административно не постоји мјесно подручје. Амбуланта ради, али дом умјесто је запуштен и мало се одржавају неки културни сусрети. Осиња је остала центар свих збивања овог краја, јер је у њој направљена Робна кућа , те неколико луксузних кафића и даље ради пошта , амбуланта и ветеринарска станица за сва остала села, као деветогодишња основна школа.


              Занимљиво је да су наша села за краљевине Југославије била без путева, а су давали обавезу кулука на изградњи пута у Витковцима. Пред Други свјетски рат у Осињи је побиједила Хрватска сељачка странка, јер је велики број Срба био члан те странке. Чим је избио рат у Осињи је проглашена власт НДХ, а слика поглавника НДХ Анте Павелића истакнута у свим службеним просторијама, што ће касније имати несагледиве посљедице, јер ово подручје је било искључиво насељено српским живљем. Стизале су наредбе о покоравању новој власти. Упади непријатеља, у ова села ће бити чести. Чињени су злочини, што је условило народни отпор и бунт.  Јачао је отпор народа и подизани су устанци. Након четири године рата , створена је нова социјалистичка Југославија с којом се кренуло у обнову и изградњу. 
                                                 Спомен обиљежије погинулима у рату од 1992- 1995. године.
              Нико никада није помишљао да ће било када доћи до неког новог сукоба или рата и да ће Осињани морати поново се дизати на устанке и буне да би се одбранили од новог погрома, као од 1941 -1945., сада опет, од 1992 - 1995. године. Многи то, нажалост називају понављање историје. За будуће нараштаје наук и потреба памћења.

Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар