субота, 19. јануар 2019.

ГОСТИОНИЦА КОД ЈОВЕ

ГОСТИОНИЦА КОД  ЈОВЕ
Гостионица код Јове, ова мала кућа,поред иде пјешак.
Познати дервентски угоститељ између два велика рата био је Јово Павчић, који је имао гостионицу у центру града. 
Јово Павчић, познати угоститељ, имао је гостионицу у центру Дервенте, у чаршији преко пута Градске баште. У његовој гостионици састајали су се најпознатији и најугледнији представници тадашњег јавногф живота у Дервенти : трговци, судије,адвокати и књижњвници.
У ову гостионицу свраћали су трговци Саво Маливук и Перо Бошковић, Бошко Тасовац, директор Земаљске банке, Ахмет Захировић, државни тужилац, Осман Сикирић, предсједник Среског суда, др. Мухамед – бег Куленовић, адвокат, др.Маријан Белчић, замјеник државног тужиоца, Пејо Равлић, предсједник котарске организације ХСС, Сејфулах Беговић, Абдулах Алијагић звани Пијево и Адем Капетановић, који су се бавили књижевним радом, а објављивали су своје радове у часописима, дневним листовима и Радничким новинама у Београду.'' Наводи Неџмудин Алагић у књизи ''Дервента између два свјетска рата'' Сарајево, 2001.
Стакленик ,који више не постоји.
Зато што је увијек рецитовао своје пјесме ,а други су радо слушали Абдулах Алијагић ће добити  надимак ''Пијево''.
Тасовци су били, учени и школовани људи. Бошко Тасовац је био предсједник СПКД ''Просвјета'', које је основано 1910.године. Остало је забиљежено да је највише волио да одсиједа у гостионици код Јове Павчића, која је била испод куће  породице Тасоваца (мјесто на коме је сада кафана ''Гинис'' и породичне куће Кукић - Богосавац,а раније била гостионица ''Здрављак''). Та мала зградица гдје стајало само 5 столова и сада траје и њој је бурегџиница.
Ту се окупљало најугледније друштво Дервенћана из тог времена.
Прко пута , ''Гостионице код Јове'', у градској башти биће, изграђен  угоститељски објекат ''Стакленик'', који многи памте са великим парком и мјестом за угодан боравак. Парк је био са горње и доње стране са објекта са засађењним дрвећима : кестена, липе, тополе, јавора и платана, од којих понеко и сада се добро држи.


Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар