понедељак, 10. април 2017.

БОРО ДОБРИЛОВИЋ

ПАРОХИЈА ОСИЊСКА

Парохијски дом до Васкрса

          У Пархијском дому у Осињи, више од 150 квадрата подних плочица уградио је Боро Добриловић, као прилог цркви. На тај начин ће унутрашњи простор дома бити готов и освештан за Васкрс, гдје ће се одржати такмичење у туцијади васкршњих јаја.
           Осињска парохија је једна од најуређенијих парохија у архијерјском дервентском намјесништву.У  Горњим Церанима је изграђена нова црква,а у Осињи је потпуно реконстрисана  и обновљена стара црква , направљена још прошлог вијека,а прије те цркве у Осињи је била црква брвнара, гдје се служила молитва и парохијани окупљали о свакој светковини и недјељом.
           Да би се све то урадило и изградило многи парохијани су дали свој допринос, добровољним учешћем у раду, новчано и прилозима у грађевинском материјалу. Један од запажених , поред осталих приложника је Драго Наградић.

          Акције , углавном покрећу парохијани а два осињска свештеника све то реализују и организују сакупљање прилога и реализацију замисли.
          Тако су парохијани Осиње прије неколико година  покренули изградњу Прохијског дома  код цркве у Осињи. Пројекат је направио архитекта Маркелић из Осиње,а ових дана Парохијски дом ће бити по први пут стављен на располагање вјерницима за вријеме Васкршњих дана.Унутрашњост је уређеена, слиједи вањско фасадирање и набавка намјештаја.
           Веома значајан допринос дао је мајстор керамичар Боро Добриловић, који  је без накнаде уградио у дому више од 150 квадрата подних плочица. 
         - Вриједност ових радова не мјерим новцем  и поред тога што је то значајан износ, каже Боро Добриловић и истиче да му је то посебно задовољство и више част, него новац да је могао својим радом допринијети градњу дома, гдје ће се по први пут за Васкрс ове године одржати такмичење у ''туцијади'' васкршњих јаја, а бираће се и најљепше васкршње јаје.

           Свој посао око постављања плочица Боро Добриловић је завршио на вријеме. Не крије задовољство урађеним послом и спреман је према својим могућностима радити и даље, само да га здравље послужи.

Такав је Боро, јуначан официр српски , частан патриота, поштен и досљедан својој части, као носилац оредена Милоша Обилића , одан родољубљу , чувању српске традиције и православне вјере.

Фотоси и текст : by Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар