среда, 1. фебруар 2017.

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ПОТИЧУ ОД 1839.ГОДИНЕ

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ПОТИЧУ ОД 1839.ГОДИНЕ

Скригин : Мајка Кнежепољка 1944.године.
Фотографија у Србији. Убрзо након обелодањивања проналаскафотографије, 19. августа 1839. у Паризу, ова делатност се појавила у аустроугарским и јужнословенским земљама, па и у Кнежевини Србији.
19. век
Раздобље дагеротипије
Прву фотографску технику дагеротипију, то јест фотографију на металу, у Србији је први применио трговац Димитрије Новаковић, који је за време боравка у Паризу 1839. научио поступак код проналазача Луја Дагера. Литограф, сликар и уметник примењених уметности Анастас Јовановић научио је дагеротипски поступак у Бечу и већ га је 1841. применио: најпре је начинио свој „Аутопортрет“ (дело је сачувано!), затим је дошао у Београд и дагеротиписао кнеза Михаила. Брзој популаризацији дагеротипије највише су допринели путујући дагеротиписти. Најранији који је долазио у Србију био јеЈосиф Капилери; деловао је за кратко у Београду у лето 1844.
Талботипија
После 1850. путујући мајстори напуштају дагеротипију и уводе трајнији поступак, тзв. талботипију, то јест фотографију на папиру. Живећи и радећи у Бечу Анастас Јовановић је прихватио тај поступак 1844. и годинама га користио приликом портретисања личности из културног, црквеног и политичког живота Кнежевине Србије, које су долазиле у Беч. Та дела су већином сачувана и налазе се у Збирци фотографија Музеја града Београда. Око 1851. талботипију је прихватио и Георгије Кнежевић, први српски фотограф у Војводини, који се убрзо затим определио за колодијумски поступак, и фотографије на албуминском папиру.
Отварање сталних атељеа
Средином 19. века стекли су се услови за оснивање сталних фотографских атељеа. У Београду 1861. почиње са радом фотограф Флоријан Гантенбајн. Међу првим српским атељеима, отвореним у Београду је и атеље Георгија Ђоке Краљевачког на Зеленом Венцу и у Кнез Михаиловој улици на бројевима 3,8 и 19. [1] Опште прихватањеколодијумске, тзв. мокре плоче и увођење популарних и јефтинијих фотографија облика и величине посетнице, почетком шездесетих година доводи до даљег ширења фотографије и оснивања фото-атељеа и у мањим местима.
                                                             Прва сачувана фотографија у Србији 1839.година.
 Кнез Михајло Обреновић -фотограф Анастас Јовановић
 Вук Стефановић Караџић 1860.године.
 Петар Петровић Његош
Прослава у Београду 1865.године.
Сви подаци и текст, као и фотоси преузети са интрнета ''Викпендија''.
Интресанто: Вук Стефановић Караџић и Његош, о њима постоје оргиналне фотографије. Све досада, као и ја многи су сигурно замишљали их онако како је умјетник нацртао.
Припремио : Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар