уторак, 24. новембар 2015.

Јелена Глишић


у антологији дјечијих писаца


            Недавно је из штампе изашла „Антологија савременог српског стваралаштва за децу српских писаца у расејању“ коју су приредили српски писци Александар Чотрић и Љубиша Симић у издању издавачке куће „Пчелица“, у којој је са 13 пјесама, то јест највише пјесама  заступљена Дервенћанка  Јелена Гишић. Антологијом је обухваћено 110 пјесника из 20 земања, а Јелена је међу најмлађим. То је, како сама каже, врло значајно њој као младој пјесникињи као мотив и вјетар у леђа за даљи рад на себи и својој поезији.
          Поред Јелене у антологији су са по неколико пјесама заступљени још двоје Дервенћана, Драгица Ђекић и Милорад Мишо Ђурђевић.
             Јелена је млада поетеса, а већ веома афирмисана у свијету дјечије поезије. Њене пјесме су објављиване у збиркама, разним часописима,новинама,на радију,а неколико пута је гостовала на телевизији. Често је у друштву наjпознатијих српских и свјетских писцима,а међу дјечијим писцима спада у сам врх, дјечије поезије. Рођена је 1989. године у Дервенти, гдје је завршила основну и средњу школу. Након тога уписује студије у Бањалуци на Филозофском факултету и успјешно завршава.
   Поезију је почела да пише још у основној школи. Испочетка је писала само за дјецу, али у посљедње вријеме све чешће пише и стихове за одрасле. Прву збирку пјесама објавила је 2012. године под називом „Моја прва дјечија књига“.
           - Највеће задовољство ми је, што поезијом успијевам да се уздигнем на дјечији ниво, доживљавам кроз игру ријечи с њима прве кораке, несташлуке, школу, љубави и све оно што чини чистоту дјечије душе и живота. Надам се да ће  душа детета још дуго живјети у мени, како би њима, тим малим а великим читаоцима писала лијепе стихове, каже Јелена.
             Ради у Бањалуци и уз редовни посао, веома је ангжована као сарадник, лектор и коректор у електорнском часопису за књижевност ''Суштина поетике''. Уређује неколико интернет страница са поетском тематиком, а однедавно је и координатор послова у Удружењу књижевника Спрске.
   Јелена је однедавно члан Српског књижевног клуба ''Вихор'' Дервента и истиче да ју је то посебно обрадовало и обећала је да ускоро можемо очекивати њену нову књигу дјечије поезије, а у припреми је и збирка поезије за одрасле.


Текст : by Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар