четвртак, 25. јун 2015.

НАЈТЕЖЕ ЈЕ БИТИ РУДАР

              Кад човјек у 90. години добро изгледа, кад може да се без проблема креће, игра домине и шах, онда се то може назвати срећним данима старости, која се ријетко доживљава. Многи ће на улици  или у Дому пензионера лако препознати бркајлију,ошкоперног старца,  Гаврић Љубомира коме никад не би дали толике године, јер још увијек се добро креће и изгледа.Рођен је давне 1925. године у мајевичком селу Потраш ,општина Лопаре и у сусједном селу Пожарница завршио основну четворогодишњу школу.Уз њега  родитељи су стекли три сестре, Стану Вишњу и Марину. Отац му је погинуо у Другом свјетском рату, па је о њима бригу преузела мајка. У вријеме 1942.године задесила га је тешка болест,тифус који је проболио.  Од тада, није боловао теже болести.

                -Тифус сам једва преболио и да није било неке жене у селу Орловине, гдје су смо боравили као избјеглице, питање је да ли би сада био жив, казује Љубо и истиче да га је спасило козије млијеко, које је пио свако јутро.

                  Поратних година, боље речено 1946. године почео је да ради у руднику Крека,а онда убрзо 1947.године одлази у војску,коју је служио више од двије године и био прекомандован од Љубљане, Загреба до Ријеке, гдје је завршио служење војног рока.

                  -Тако је тада било, служиш држви колико јој треба, каже Љубо.

           Радио је Љубо и на изградљи коксаре у Лукавцу,а онда отишао у милицију.Мислио је да је 1950.године пронашао срећу и праву сапутницу свог живота , жену Митру. С њом ће зајденички живот бити веома кратак,непуну годину дана , па су се брзо разишли.  У Фочи је 1952. Године почео радити као милиционар и ту је упознао Милосаву с којом је стекао два сина и кћерку. Сад има петоро унучади. Из Фоче је отишао у Сарајево,а 1954.године дошао је у Дервенту, гдје живи већ пуних 60 година.Каже да му је било најтеже радити у руднику,а милиционарски посао је волио. Млад је пензионисан, јер се тако ишло у понзију са службе у милицији. Већ је 40 година пезионер.Своје пензионерске дане , углавном проводи у Дому пензионера. Игра домине и шах. Карте не воли и никада није играо у неку материјалну вриједност или новац. Понекад уз игру воли да гуцне пивце, ријетко које више од једног. Осим тога, дио свог времена проведе са унуцима, што га највише увесељава.

            И тако, Љубо уз помоћ штапића у 90. години корача још увијек ошкоперно,а бркове с посебном пажњом његује и чува. Каже да их је одувијек носио и ријетко када потпуно обријао.



Tekst i fotosi : by Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар