среда, 28. јануар 2015.

СЕКВОЈА У ДЕРВЕНТИ


У парку Средње школе за радничка занимања Дервента, прије више од 35 година у сарадњи са дервентском  шумаријом засађен је дрвеоред  и парковско дрвеће. У овој акцији учествовали горани ове школе. Касније је школа допуњавала парк новим засадима и садницама украсног шибља и цвијећа. Данас су то велика дрвећа и праве природну хладовину, гдје се ученици на паузи одмарају.
Мало ко зна, да међу тим дрвећем има једна ријетка црногорица, џиновска калифорнијска секвоја. Кад се поближе упознамо што је секвоја, онда нам је много интресантније и значајније што је имамо у парку, па је зато треба његовати и чувати.

О секвоји се каже да  је заиста чудо природе, јер већ милионима година одолијева свим климатским промјенама на Земљи. Фосилни остаци овог дрвећа пронађени у стијенама потичу још из доба Јуре. У Калифорнији се налазе џиновске секвоје које се сматрају највећим живим створењима на нашој планети.

Дрво секвоја (Сеqуоиа) расте на надморској висини између 900 и 2400 м, може да израсте чак до 120 м, пречник стабла је око 12 м, а тежина и до 2500 тона. Кора стабла је црвенкасто-мрка и дубоко испуцала, а крошња широко пирамидална, пречника до 10 м. Четине (иглице) су сиво-зелене боје, дуге до 6 мм и налазе се веома близу најдебљих грана дрвета. Зреле шишарке јајастог облика су издужене и црвенкасто-мрке боје. Занимљиво је да је сјеме секвоје тешко само неколико милиграма и да се са старошћу повећава брзина њиховог раста. Дебљина коре овог дрвета може да буде чак и један метар. Кора је одличан заштитник, јер чува стабло од болести, инсеката, па чак и од пожара, јер ватра може да прогута само млада стабла, док старијим не може да нашкоди.

Секвоја је скромних захтијева и отпорна на градске услове. Најбоље успијевају у планинском подручју и у близини река, јер им је потребно много воде. Одговарају им подручја са влажном климом коју карактеришу сува љета и снијежне зиме.


Tekst i fotos: by Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар