понедељак, 19. јануар 2015.

БОГ СЕ ЈАВИ....!

                       
ЗА ЧАСНИ КРСТ У НАБУЈАЛОЈ УКРИНИ
На дервентском старом мосту, преко ријеке Укрини, данас на Богојављење освештана је водица и Часни крст, који је потом Станоје Симић бацио у набујалу ријеку. И поред виског водостаја, мутњежи и наноса, Зорана Видовића није спријечило да још с тројицом храбрих момака заплива на матицу набујале Укрине и први доплива до Часног крста. Чврсто га је задржао у рукама, пољубио уз одушевљење многобројних присутних вјерника и грађана на мосту и око моста.
Видовић /22/ је прошле године на Богојављење био једини пливач до Часног крста, а данас су му друштво правила још тројица младића – Миле Шуматић /21/, Златко Пазуревић /20/ и Михајло Вукичевић /30/.
Прије пливања за Часни крст, у Саборном и спомен-храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти служена је литургија, након чега је литија кренула до старог моста, гдје је обављено освештање водице.

Станоје Симић је десети пут новчаним износом наградио најбржег пливача који је стигао до богојављенског крста, али и друге учеснике. Допринос награђивању пливача дао је и Хаџи Ратко Ђекић, ктитор манастира Бишња код Дервенте.
Fotosi i tekst : by Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар