уторак, 15. јул 2014.

Љепота вода и ријека у њедрима пјесника

          Међународни илиндански пјеснички сусрети ’’Прљача’’ већ су одавно постали препознатљиви, не само у БиХ , Републици Српској, него и у сусједним земљама, као и неким земљама Европе. Зато сусрети, ''Прљача'' све више постају пјеснички бренд дервентске културе, који се сваке године по Илиндану одржавају на ријеци Укрини, гдје почетком августа Укрина процвјета и постаје чаробна долина у бјелини разасутог воденог цвијета.

           Занмиљиво је, како је настао, и из народа створен топоним Прљача, који асоцира на нешта прљаво или каљугу, глиб и слично, што ни ком случају није, јер је ту, од вајкада Укрина била чиста и бистра као бисер. Људи су долазили, кад ожедне, и са брзака захватали шакама и пили воду. Зато, прије би се могло рећи да је мјесто, назив добило по томе, што су се на бистрим брзацима окупљале праље рубља и пракљачама испирале прљавштину од чега се вода прљала и отицала мутећи брзаке. Исто тако, у љетним данима, кад Укрина омања у њој би се киселио лан и конопља. Тих љетних дана, а то је било око Илиндана, околна брда и лугови- поља су били прекривени бијелим редовима прострте конопље и лана на сушењу,а појавом сутона на површини укринских вирова, појавило би се мноштво бијелих лептирова, који би у вртлогу брзака, свјетлуцањем у бљештавилу тишине стврали необичну праслику вилинског кола, које траје већ милионима година.

Данас Укрина постаје још љепша, а Прљача све бистрија, јер се, од извора до ушћа на њеним бајерима окупљају пјесници и књижевници да би све те љепоте ставили у њедра, звана књига.

Поводом тога, многи пјесници се јављају на конкурс са својим оргиналним и посебно за овај сусрет написаним пјесмама.

             На овогодишњи конкурс Српског књижевног клуба ''Вихор'', на теме о води, ријекама, воденом цвијету на Укрини и шалама у оквиру друговања на ријеци Укрини, одазвали су се пјесници из Србије, Хрватске, Македоније, Бугарске, Њемачке, ФБиХ и Српске. Жири је имао задатак да из скоро квалитетом истовјетних пјесама изабере најбоље и награди, што није било баш лако.

             Све пристигле пјесме носе заједничку поруку  о потреби чувања природе, како би увијек изнова нови ствараоци,пјесници имали о чему да пишу.

             С  правом се може рећи да се на најбољи начин кроз ове сусрете остварује у пјесничком смислу, трагање и промишљање о невиђеним љепотама нашх крајева, који онда путују , као шарена ниска стихова широм свијета.

              Зато, о чаролијама воденог цвијета и љепотама ријеке Укрине које се ријетко гдје виђају и сусрећу, као завјет своме роду за будућност могу само да осмисле , обликују и оставе пјесници.

  Текст и фотоси :  by Савко Пећић Песа              

Нема коментара:

Постави коментар