понедељак, 2. децембар 2013.

Осиња

 
 
Центар Осиње већ одавно заслужује већу пажњу и да се по прописима и важећим законима просторно уреди и урбанизује, јер за то постоје сви услови, које ово насеље има. 
Првенствено ту су садржаји :  основна школа, црква, омладински дом, два супермаркета и још неколико продавница, кафићи и ресторани ,фудбалско игралиште, амбуланта, банка, пошта са  телефонском централом, апотека, фризерај, бензинска пумпа и ветеринарска амбуланта. 
Све то чини један угодан простор са грађевинама који дају шансу за давање потребних услуга грађанима, одвијање трговине и културно-забавног живота.
Кад се томе додају лијепо изграђене куће уз главне путеве, те центар са уређеним малим тргом и спомен обиљежијем, онда то чини једну цјелину која би се могла уврстити у назив малих центра, то јест градића.
Ипак, непланска изградња у центру Осиње, много брже тече, него што га прате остали инфрструктурни објекти, неопходни за овако насеље, као што су снабдијевање водом, канализациона мрежа и планска изградња, како кућа за становање, тако и радњи, малих погона, гдје би нашло запослење много више младих људи овог краја, који сада масовно напуштају села и одлазе у потрази за послом.
Зато би овом мјесту требало посветити више пажње и што прије израдити идејно просторно урбанистичког рјешење, како би се почело градити и радити плански, поготово што ово подручије има велике шансе у развоју сеоског и општег туризма због близине ријеке Укрине,погодно за риболв и љетни боравак у природи, те лов и рекреацију, како љети, тако и зими, гдје постоји мноштво малих падина погодних за санкање дјеце,а ту је и близина, планине Крњин. Осим тога ту су многобројни археолошки локалитети, културно-историјски споменици, првенствено у Појезни, те сачуване етно поставке са свим потребним садржајима, које се налази у Основној школи ''Ђорђо Панзаловић'', те приватне етно збирке и поставке.

Текст и фотоси : by Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар