четвртак, 7. новембар 2013.

ротква са шећером

 
Дервента, сриједа 5.11.2013.године.
У Центру за културу Дервента , одржана је промоција књиге ''Ротква са шећером'' , ауторке Недељке Боројевић Ђукић из Велике Сочанице.

У дивној вечери књижевног доживљаја доминирала је радост и љепота стварања које предочила многобројној публици Недељка Боројевић Ђукић. Књигу су  зналачки и с надахнућем представили, Магистар Жељко Ђукић, књижевник Милорад Мишо Ђурђевић и Савко Пећић Песа.

Ауторка је говорила о себи и својим настојањима да забиљежи дио прошлости из свог окружења и породдичног стабла коме припада. Недељка се латила тешке теме да говори иситину о себи и својима, што није баш увијек популарно, јер многима се неки описани детаљи у књизи неће свидјети, или ће се своје прошлости постидјети. Ипак књига је углавном етнографски осликала све што се догађало у једном времену трајања живота и веома је читљиво штиво с временским редосљедом како је ауторка  то видјела, чула запамтила и записала.

Рецезент књиге магистар Жељко Ђукић зато каже да је књига писана статистички коректно, јер је начин изражавања  такав који обилује осјећајима  тренутка и мјеста стварања дјела у низу година које за живота трају. Употреба локализмима и архаизмима, даје вјеродостојност времену и простору настајања описа и забиљешки вриједно очуваних. 
По наслову ‘’Ротква са шећером'' је загонетна књига, али уствари то је тужна прича, која рађа живот и радост, који ће се иза тога десити у временском долазу и пролазу.

Тако је настала својеврсна књига о породици Ђукић и о животу наших људи уопште на селу из 60.година прошлог вијека.

Текст и фотоси :  by Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар