Дивље купине се беру с почетка јесени. Ове године су добро родиле али су
пристигле прије због суше и ранијег зрења, што је утицало на квалитет и
крупноћу плодова.
Ужарено сунце, топли и спарни дани проузроковали су брже сушење плодова,
што није погодовало за раст и развијање, те сакупљање довољне количине
сока за добар квалитет плода купине.
Ипак, вриједне домаћице користе сваку прилику и проналазе могућност да што
више уберу ових слатких плодова од којих се праве; љековити сокови, разна
слатка и вино.
Свјеже очишћене купине се спремају у замрзиваче за припрему разних врста
кремова, колача и пита, посебно и у комбинацији с другим врстама воћа.
Текст и фотоси: by Савко Пећић Песа
Нема коментара:
Постави коментар