недеља, 18. август 2013.

брање купина

 
 
 


Дивље купине се беру с почетка јесени. Ове године су добро родиле али су пристигле прије због суше и ранијег зрења, што је утицало на квалитет и крупноћу плодова.
Ужарено сунце, топли и спарни дани проузроковали су брже сушење плодова, што није погодовало за раст и развијање, те сакупљање довољне количине сока  за добар квалитет плода купине.
Ипак, вриједне домаћице користе сваку прилику и проналазе могућност да што више уберу ових слатких плодова од којих се праве; љековити сокови, разна слатка и вино.
Свјеже очишћене купине се спремају у замрзиваче за припрему разних врста кремова, колача и пита, посебно и у комбинацији с другим врстама воћа.

Текст и фотоси: by Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар