понедељак, 12. август 2013.

На Укрини бисерна ниска од стихова



У организацији СКК“Вихор“ Дервента, на ријеци Укрини, одржани су дводневни  Међународни „Илиндански пјеснички сусрети „Прљача 2013“, гдје је било присутно више од 65 пјесника и нешто више гостију љубитеља лијепе писане ријечи.
Првог дана пјесници су се дружили навече, на градском купалишту ''Патковача'' , гдје су по слободном избору говорили своје стихове,а потом у јутарњим сатима обишли манастир у Доњој Бишњи и Доњем Детлаку.

На објављени конкурс за најбољу пјесму о љепотама вода учествовало је 67 аутора из Србије, Бугарске, Македоније, Хрватске, Црне Горе, Њемачке, Холандије, Швајцарске, Канде, Словеније, БиХ и РС, из укупно 37 градова, између којих је стручни жири у саставу, Ивана Ратковац, Милорад Мишо Ђурђевић и Савко Пећић Песа изабрали најбоље. Проглашење побједника  је обављено на Укрини код Жутог моста у Доњем Детлаку, гдје су дошли пјесници из Тетова,Београда, Инђије,Бијељине, Пала, Вишеграда,Шамца,Модриче,Вукосавља,Добоја, Прњавора, Бањалуке, те из Швајцарске, Холандије и Њемачке.

Сусрете је свечано отворио начелник општиме Милорад Симић,који је том приликом поздрави све госте,а посебно пјеснике, који су дошли из многих удаљених мјеста да би присуствовали пјесничком зборењу.Начелник је обећао да ће посјетити Инђију, гдје је позван на њихове књижевне сусрете, под називом ''Гарави сокак''.

Првонаграђена пјесма „Мост од дугиних боја“ је аутора Борислава Гаврића из Бијељине, друго мјесто је припало Радоју Регојевићу из Цириха за пјесму „Тамо далеко“ и Драгани Тодоровић из Мркоњић Града за пјесму „Природа је твој једини дом“. Трећепласирани пјесници су Жељко Ђукић из Дервенте са пјесмом „Манастирка“ и Бранка Војиновић-Јездић из Подгорице „Разумијевање“.

Похваљени су  најмлађи учесници на конкурсу Дејан Милић из Дервенте и Лука Максимовић из Ниша. Вера Коропкин-Ратковац из Дервенте написала је најљепшу пјесму на тему „Водени цвијет“, а Зоран М. Грумић из Прњавора освојио је награду за најшаљивију пјесму „Волим Укрину“.О селу Доњи Детлак, гдје је одржан сусрет, присутне је упознао Зоран Ратковац,а предсједник ''Вихора'' Славко Покрајац је свима пожелио угодан боравак и дружење.

Ове године, ''Повеља Вихор'', као највише признање Вихора, додијељена је Ранку Прерадовићу књижевнику из Бањалуке, за афирмацију рада Вихора и Савку Пећићу Песи за допринос у раду и организовању Међународних књижевних сусрета ''Прљача''.

Начелнику општине Милораду Симићу додијљена је лента у знак захвалности за пружање помоћи у раду Вихора.

На овим сусретима је присуствовао Игор Жунић замјеник начелника општине Дервента, Дамир Кљајић директор туристичке организације, Гроздан Ружичоћ директор дервентског ''Комуналца'' те командир станице полиције Дервента, Миле Тадић.
Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар