понедељак, 26. новембар 2012.

монах усамљеник


Стигао први монах

Код манастирске цркве у Доњем Детлаку код Дервенте, изграђен је манастирски конак и у њега је  је недавано уселио монах, Филип. Тако је у Доњем Детлаку поново, након много вијекова отпочео монашки живот, јер се у старим списима помиње да је ту манастир постојао још крајем 13. и почетком 14. вијека са великом монашком заједницом, гдје је рукописано и Јеванђеље.
Усамљеник Филип је први монах, који је дошао у Доњи Детлак, а раније је боравио у манастиру Дуге Њиве. Иначе овај искушеник воли да буде сам,па му је доласком у Доњи Детлак остварена жеља да своје монаштво, за сада проводи у молитвама,као усамљеник.
Монах Филип је  поријеклом из Куманова, Македонија.
У доњем Деталку је веома добро дочекан. Долазе мјештани и распитују се шта му треба.
Веома је задовољан што је дошао у Доњи Детлак и каже да је одушевљен духовноћу и вјером Детловчана у Бога.Таквом сусретљивошћу и пријатношћу људи је изненађен, али и почаствован и срећан што је с њима, ријечи су монаха Филипа.
У Детлаку је прославио у посту славу Светог Арханђела,а имао је и госте из монашке заједнице манастира Доњи Детлак, те мјесних свештеника, као и мјештана, који су му увеличали славље и честитати крсну славу.
- Овдје ми је веома лијепо, људи зраче позитвинм енергијом, сусретљиви су, пријатни и вјерни Богу, а посебно ми прија клима и мјесто на коме се налази манастирска црква и конак гдје проводим вријеме у молитвама и шетњи, каже Филип.
Као монах усамљеник уређује и чисти двориште конака и око манастирске цркве, тако да сада тај простор дјелује много приступачније и топлије кад има свог домаћина.

Fotografije i tekst: © by Savko PEĆIĆ PESA

Нема коментара:

Постави коментар