уторак, 20. децембар 2011.

Прва болница у Дервенти

Прва болница у Дервенти
У Дервенти је већ 1880. године установљено љекарско мјесто од стране тадашње Земаљске владе,а потом се образује Санитарна комисија од три члана (котарски љекар,полицијски референт и општински одборник). Овој комисији је спадала дужност санитарног надзора на територији Дервенте, Босанског Брoда и Оџака.

Здравствено стање становништва је било лоше и било је у то вријеме веома тешко. Због таквих тешких здравствених прилика Земаљска влада 28.марта 1884.године именује Александра Гринхута за котарског љекара у Дервенти, који је дошао из Мађарске,а у јанурау 1885. године отвара се прва Општинска болница у Дервенти. Капацитет ове болнице је у нормалним условима био 20, а у нужним и до 25 постеља.
Обзиром да постојећа зграда болнице ускоро постаје тијесна да би задовољила све потребе котара, 1901.године је одлучено да се у општини Дервента гради нова болница ( чији су трошкови изградње износили 113.300 круна) Тако је нова болница отворена 1.новембра 1904. године. Грађена је по свим тадашњим хигијенско - санитарним и грађевинским условима. Имала је 10 соба са 31 постељом. Поред осталог, у болници је била модерно опремљена операциона сала и амбуланта. Болница је имала канализациону и водоводну мрежу.

У годинама 1893.,1913.,1916., Дервентом су харале епидемије колере,а 1918. године и шпанска грозница.Због тога је у Дервентском Лугу изграђена ’’колера - болница’’,а касније је премјештена у зграду Воћарско виноградарске станице, гдје је сада зграда гимназије. Колера - болница је могла да прими око 200 болесника.

У Дервенти након другог свјетског рата долази до брзог развоја здравства. До 1992.године, радило је више од 80 љекара разних специјалности. Изграђене су нове зграде за болесничке постеље, амбуланте по мјесним заједницама и здравствена заштита је била на веома виском нивоу.

Данас је све враћено уназад, па чак до доба отварања прве болнице у Дервенти. Дервента има инфрструктуру и зграде, али нема болницу. Сада је ту Дом здравља и амбулантно давање услуга. Стара зграде болнице је и сада у добром стању, али не служи сврси за коју је била намијењена у градњи још 1901. године.

Fotografije i tekst: © by Savko PEĆIĆ PESA

1 коментар: