недеља, 11. децембар 2011.

ктитор

љепота манастирског мира
 
 
 
 
 
 

        У Доњој Бишњи код Дервенте, на лијепом мјесту, уз рјечицу Бишњу поред трасе некадашње ''ћирине'' пруге смјештен је манастир Покрова Пресвете Богородице. Манстир замислише и одлучише да направе господин Ратко Ђекић и његова најближа породица, на њиховом имању, а благословом епископа зворничко–тузланског Г. Василија, започела је градња општежитељног манaстира, који би посвећен Покрову Пресвете Богородице.
        Своје имање, величине 114.46о метара кавадратних земље и шуме, коју су наслиједили од својих родитеља, даровали су Српској православној црквеној општини Дервента, на коме је 22.априла 2002. године отпочела градња манaстира, а темељи манастирске цркве и манасатрског конака освећени су на Видовдан исте године. Манастирско имање је повећано, тако што су Риста Круљевић рођена Ђекић, сестра Ратка Ђекића, купила још 21.492 метра квадратних земље и даривала манастиру, а површину од 23.965 метра квадратних за потребе манастира је купила Епархија зворничко–тузланска. Укупно манастирски комплекс износи непуних 160 дунума земље под ораницом, воћањаком, шумом и воденим током рјечице Бишња.
          Данас 11. 12. 2011. бишњански манастир је већ познат широј јавности. Свакодневно долазе туристи, вјерници, а у њему бораве три монаха и један искушеник који брину о читавом имању. Од рода јабука и крушака прозводи се и флашира на савремен начин манастирска ракија. Манастирски комплекс је уређен, а манастирска црква иконописана. С лијеве стране улазног портала цркве је иконоуписан ктитор манастира Ратко Ђекић.
           Фотографија ове иконе са дараовима које приноси Ратко цркви и манастиру по први пут излази у јавност...

Fotografije i tekst: © by Savko PEĆIĆ PESA
       

Нема коментара:

Постави коментар