уторак, 29. новембар 2011.

Доњи Детлак

Кров за Амбарине
Ових дана у Доњем Детлаку започети су радови на уређењу и заштити археолошког локалитета Амбарине. Средства за ову намјену су обезбијеђена потсредством УНЕСКА. Носилац пројекта уређења је Републички Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа,а радове изводи дервентско грађевинско предузеће ЕХТA-Р.
Општина Дервента је извршила откуп земљишта, тако да се радови могу несметано одвијати.
Претходно су извршене све припреме, од израде Пројектног задатка и идејног рјешења уређења дијела Културно-историјског комплекса Детлак – Локалитет 1 - Амбарине. Циљ овог уређења је да се адекватно заштити цјелокупан комплекс и омогући јавно презентовање.
Током 2009. године, археолошки локалитети у Доњем Детлаку су проглашени културним добром,а објекат црква на Привременој листи националних споменика БиХ, те има историјски значај због претпоставке о могућем постојању манастира.
Вријеме је послужило и радови на изради бетонске конструкције се интезивно изводе. До сада је постављена арматура и изливено више од половине стопа за носиве кровне стубове.У првој фази биће извршено наткривање простора Амбарине, те уређен прилазни пут, док ће се радови на уређењу и конзервирању експоната радити накнадно.
- Веома је значајно што ће археолошки комплекс у Доњем Детлаку бити уређен, јер већ дуго стоји незаштићен и није приступачан за многобројне знатижељнике, који би хтјели да виде,а нарочито школске и студентске ексурзије, каже директор Туристичке организације Дервента Гроздан Ружичић.
Према његовим ријечима, Дервента ће на овај начин постати значајна и интресантна археолошка дестинација, гдје ће моћи сви они који посјете овај локалитет на једном мјесту, видјети археолошке локалитете од каменог до савремног доба,а у првом реду то су, Амбарине, Пећина – испоснице и манастирска црква са гробљем из раног средњег вијека. 

Fotografije i tekst: © by Savko PEĆIĆ PESA

Нема коментара:

Постави коментар