среда, 14. септембар 2011.

ПОЈЕЗНА

пуне тегле пекмеза
У ово вријеме напретка производње, у домаћинствима ријетко ко спрема зимницу, пекмезе , компоте, суши шљиве и воћке. Углавном се то све купује у трговинама произведено у фабрикама. Зато се сада ријетко може пронаћи стара сушару за шљиве и воћке, казанице за спремање пекмеза од разног воћа и друге направе, које служе за припрему воћа за прераду, сушење и кување.
Исто тако, заборављено је, и веома ријетко се трапи кромпир и јабуке, праве слатка, компоти, кисели поврће, прави сирће и туршија од воћа и многе друге ствари, које су биле честа и чиста, здрава дуготрајна храна за зимске дане. Сада је модерan замрзивач и куповина у дућанима , па је све то напросто заборављено.
Миланка и Урош Станчић из Појезне, сваке године, на имању, спремају зимницу. И поред тога што Станчићи живе у Дервенти и баве се бизнисом, имање на селу нису запустили.
Урош је направио и сушару за шљиве и воћке, па довољно осуши здравих плодова шљиве, јабуке и крушке за своје домаћинство.
-Многе домаћице кажу да њихова дјеца неће да једу домаће, моја хоће и воле, каже Милинка и наглашава да она воли спремати зимницу, а поред свега зашто би своје препустила пропадању а куповала производе непровјереног квалитета са пијаце.
Ова породица Станчић из Појезне добро живи. Урош је графички инжињер и власник успјешне штампарије у Дервенти.
Fotografije i tekst: © by Savko PEĆIĆ PESA

2 коментара:

  1. велики концерни (капитализам) злоупотребљавајући и до максимума искоришћавајући (јевтину) радну снагу, затрпава нас масовном продукцијом производа сумњивог (нездравог) квалитета, бомбардује нас у медијским кампањама „слатким лажима“ о неопходности „такве работе“ (пораст становништва, брзина живота, недостатак времена...), уништава нам домаће врсте и традицију, откупљују природне ресурсе (нпр. присвајајући изворе чисте воде за производњу кока-коле), и заради сопственог профита на велика врата уводе хемијске напитке и генетски манипулисану храну, по систему „ јевтино за глупе масе“, док они сами конзумирају „најбоље биопродукте“ ...

    само малобројни се одупиру и не подлијежу овим триковима (златан примјер породице Станчић, као и још понеких самосвјесних грађана у нашим, од корумпиране (издајничке)власти, одумирању препуштеним селима ), зато се увијек оваквим вијестима истински обрадујем...

    вјерујми да и ја у овој високо развијеној индустријској земљи, још успијевам да на традиционалан (здрав) начин нешто произведем (наш кисели купус, по које слатко и мармеладу, мало сока, домаћи „љебац“, чварке...), или ако ништа друго, онда од сељака откупим домаће намирнице (обострана корист)...

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала пријатељу Миро, шта друго рећи на овакав опширан коментар !

    ОдговориИзбриши