петак, 24. јун 2011.

наша памет

паметни материјали
НАШИ ЉУДИ У СВИЈЕТУ
Боро Ђуричић научник свјетског гласа - читав живот наука !

Велики је број наших суграђана , који су завршили школе у Дервенти и отишли у свијет,а да се више нису враћали, тако су постали скоро заборављени у мјесту одакле потичу.Даље су се школовали напредовали, својим знањем доприносили општем развоју човјечанства.
Боро Ђуричић је један од таквих, који је након завршетка гимназије 1968. године у Дервенти, отишао за стицањем нових знања. Уписао је хемију у Сарајеву и дипломирао на Природноматеметачком факултету и одмах се, потом запослио у Метарулушком институту у Зеници. Одлази у Енергоинвест Сарајево у Центар за истраживање материјала. Тад се  увелико почиње бавити научним радом и убрзо је магистрирао на Технолошком  факулетету у Загребу.  На Универизтету у Љубљани , Боро 1989. године, успјешно брани докторску дизертацију у области Техничке керамике.
Почетком 1992. године, нашао се у Европи, добија запослење у Институту за материјале Европске заједнице у Холанидији у мјесту Petten. Ту ради као експерт за нано материјале и нано технологије. Одлази у Аустрију у Научни центар Scibersdorf и наставља да ради на нано матријалима и нано технологијама. Из Научног центра долази  у једну од највећих фирми у свијету за ватросталне материјале и керамику, RHI Technology center Leoben. Ту и сад ради на стратешком развоју ове фирме.
Боро је још у дервентској гиманзији показивао склоност за науку и научни рад и то је наставио да ради током читавог свог школовања и радног вијека, све до данас.
Објавио је више од 80 научних радова, који су поубликовани у најбољим свјетским часописима. Осам његових патената је признато из области, нано материјала, керамике и ватросталних материјала.
- Посебно су ми драга два настала у Институту за материјале Европске заједнице из области катализатора за аутомобиле, те танки функционални слојеви у примјени код ауто стакала и авиона, то јест за спречавање леђења, каже  Боро и истиче да остали патенти имају велику будућност, као такозвани ’’паметни материјали’’.
Својим изумима је унаприједио матаријале за израду имплатаната за зубе и вјештачке кукове.
Боро је рођен у Црнчи 1949. године, од оца Цвјетка и мајке Зорке, у  породици, којој је рад увијек био на првом мјесту.
Говори енглески, њемачки и холандски језик. Љубитељ је природе,а највише, каже да воли своју родну Црнчу, али му заузетост на послу и живот с науком не дозвољава да чешће долази и размијени животне теме са својим људима, као и најближом породицом. Нада се да ће одласком у пензију све намирити и вратити се својим коријенима, бавити се својим жељним хобијима, ловом, риболовом и шетњом у здравој природи.
Отац је двије кћери и дјед четворо унучади, која су му највећа радост. Кћерка Дејана је докторирала на Оксфорду, а Тијана је завршила Економију у Холандији, на најпознатијем универизтету за економију Erasmus- универзитету.
За свој рад и допринос у науци, Боро  је добио многа свјетска признања, а посебно у области нано материјала и технологија. Сврстан је у свијету међу двије хиљаде научника 20. вијека. Члан је Академије наука у Њујорку.
И поред свега, научник свјетског гласа Боро Ђуричић, Дервенћанин, мало је познат, баш Дервенћанима, па и на ширим овим просторима. Ваљда је то таква судбина са великим нашим људима. Памет и знање имамо, али коме служи, то је већ друго питање.
За то је наш уважени суграђанин, ДИ Маг. Др. Боро Ђуричић, најмање је крив.
Посебно ме радује, да је Боро из генерације гимназијалаца, којој сам и ја припдао.
Савко Пећић Песа
 ----------------
Сусрет два школска пријатеља из гимназије, након дуго времена .
ДИ Маг.Др. Боро Ђуричић и Савко Пећић.

Боро је сада свјетски експерт из области нано материјала и нано технологија. Ради у Аустрији на стратешком развоју у фирми
RHI Technology center Leoben, једној од највећих фирми у свијету за ватросталне материјале и керамику.
Сврстан ј
е међу 2000 научника 20. вијека у свијету,а његових два патента у области керамике су у употреби на изради имплатаната и танких функционалних слојева у примјени код аутомобила и авиона док за друге се каже да имају велику будућност, као такозвани ''паметни материјали''.

Боро је рођен у Црнчи 1949. године,а гимназију завршио у Дервенти.
Fotografije i tekst: © by Savko PEĆIĆ PESA

3 коментара: