недеља, 29. мај 2011.

живот и рад некад

радови на селу
У прошла времена, не баш тако давно, пилане су изгледала овако, као на слици. Људи су припрему грађе за градњу кућа и зграда обављали без машина.Послови су били физички веома тешки, јер се све радило ручно. Једино помагало је била тестера. Слика приказује начин резања тесаног дебла од дрвета да би се добила даска или летва. Да би се пањ изрезао у летву на овакав начин , требало је читав дан рада, са четири здрава и физички способна човјека.
Човјек на врху је управљао тестером и возио тестеру на горе у празном ходу, то јест, тада тестера није правила рез,а три човјека кад повуку тестеру према доље, онда би иста направила мали рез. На овакав начин се радило од јутра до мрака. 
Било је добрих резача грађе, који су ишли од куће до куће и резали. Најчешће они су  били добри тесачи. У овом послу, тада се могло добро зарадити. 
Ово је екипа обучених радника за резање грађе из 1969. године у Горњем Детлаку. Горе за тестером је Чолић Лука, доље Земуновић Душан, Грабовац Слободан и Митрић Ранко, одвојено пострани је Јовичић Стојко.
Тесање грађе. Обловина се тесла да би се од ње добила грађа. Скидана је кора и бјељика са дрвета, како би остало само здраво дрво.Овај посао се радио сјекиром, званом пленкач или пљенкач, који се правио за те сврхе. 
За овај посао морали су бити обучени људи, који су вјешто тесали грађу и прецизно извлачили рубове на пању.
Лука Чолић из Горњег Детлака, кажу да је био веома вјешт занатлија - тесач обловине пљенкачом. Поред њега је Малић Јоша. Слика је начињена у Горњем Детлаку 1969.године.
Печење ракије из 1969. године, Чолић Лука, Савковић Жарко, Чолић Милица, Чолић Босиљка и Савковић Славојка дијете.
(Фотоси из архиве: Благоје Баљо Симић - Доња Лупљаница )
Тekst: © by Savko PEĆIĆ PESA

4 коментара:

  1. ех, како Ти умијеш да оживиш дјетињство!
    (дођох, видјех, обрадовах се, заплаках...па ако се и умре неће бити жао...)

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала пријатељу мој Миро! Мријет је свима нама,а ово нека остане забиљежено, па нека се генерације будуће сјећају и знају како је некад било !

    ОдговориИзбриши
  3. Ова тема ти је одлична Савко.

    Данас се резање грађе обавља рутински,уз минималну обуку радника на модерним машинама.Тесање се више нигдје и не спомиње,али,печење ракије је још увијек на исти начин,барем у нашим крајевима.

    Поздрав

    ОдговориИзбриши