петак, 29. април 2011.

Млађи палеолит

Чардак, Дервента.
На обронцима иловасте главице бријега на сјеверној периферији града налазе се на површини земље окресиване кременице, дијелови керамике,а пронађена је и камена сјекира. По археологу Ђури Баслеру, то је археолошки локалтитет из Млађег палеолитског доба.
Fotografije i tekst: © by Savko PEĆIĆ PESA

2 коментара:

  1. Лијепа вијест, иако ми Чардак остаје у памћењу по недужном страдању Срба у прошлом рату...

    (и док је „Дервентска кољачица“ ухапшена у Америци – надам се да ће бити правично и осуђена - многи други, „окрвављених руку“ безбрижно шетају градовима Европе, Америке и Аустралије а неки их попут жупника Филипа Маришића, као да је мало крви протекло, „забављају са националистичким пјесмицама“ призивајући авети прошлости, мада слободно живи и ради у нашем граду... е о овом се драги пријатељу, нерадо пише... Ово је можда неумјесна примједба, и нема никакве везе са Тобом али има са Чардаком те сам је морао да „испљунем“ – Опрости ми...ако Ти мој коментар засмета, Ти га слободно избриши, нећу се наљутити... СВИ ДОБРОНАМЈЕРНИ ЉУДИ СУ МИ ДРАГИ, БЕЗ ОБЗИРА НА НАЦИЈУ И ВЈЕРУ.)

    ОдговориИзбриши
  2. Не сметају ми коментари, али драги мој пријатељу мој блог, и сам знаш који карактер има, па идејно не бих хтио мијењати, него наставити онако како сам започео.
    Као археолошки локалитет Чардак је већ давно лоциран,а ја сам само случајно почео од тог локалитета, можда симболично у овом времену и свим догађањима око нас, али слиједи серија сличних постова широм наше општине о археолошким локалитетима.
    О овим поменутим темама дешавања из блиске прошлости много се пише, па би било дегутантно да и мој блог се бави тим, јер све има своје границе и станице.

    ОдговориИзбриши