недеља, 16. јануар 2011.

необично


Прољеће и зима заједно

 
 

Неуобичајено, високе темпратуре за ове јанураске дане , Љета 2011., које у току дана достижу и преко 16 степени целзија пробудиле су природу, која је нагло почела да буја. Прољећни вијесници су поранили , па цвјетови већ украшавају мале грмове и изданке гомоља покрај шумарака, у цвијетњацима и на њивама. Прво су процвјетале жуте пискавице – јагорчевине, кукуријек, а убрзо ће и други јављачи прољећа се појавити и најавити да је прољеће на прагу и поред тога што је то календарски још далеко.

Цвјетови од неких биљака могу се појавити , чим
се први снијег отопи, али гусјенице разних инсеката, које су се развиле из ларви у ово доба су ријеткост. Неке од њих, топлота је пробудила и гусјеница је изашла вани. Слабо су покретљиве и као да их је ова температура изненадила, или је то знак да ће темперетуре наредних дана још више порасти.

Ове године у јануару се појавило
цвијеће и гусјенице, а 2009. године у децембру  су се појавиле змије. Да ли је то неки знак промјена у природи или само природна пролазна аномалија, тек треба да се види.

Fotografije i tekst: © by Savko PEĆIĆ PESA

1 коментар:

  1. Налогодавци бомбардовања Републике Српске, а касније и Србије, крију још увијек своје „Научне студије“, можда некад неко и обзнани... нама до тада преостаје „само да се чудимо и ове АНОМАЛИЈЕ документујемо“...

    Снимај и даље „све то“, драги пријатељу... биће то важан документ!

    ОдговориИзбриши