недеља, 8. август 2010.

''ПРЉАЧА 2010''

Велики скуп пјесника на ријеци Укрини
Одржани девети  Илиндинаски пјеснички сусрети ''Прљача 2010''. Додијељена  награда с повељом ''Воденини цвијет'' и прве три награде за најбољу пјесму. О љепотама ријека, најбољу пјесму, по оцјени жирија је написао дервентски пјесник Милорад Мишо Ђурђевић.
У Доњим Цеаранима поред ријеке Укрини у организацији Српског књижевног клуба ''Вихор'' Дервента, одржани су девети Илиндански пјеснички сусрети ''Прљача 2010''. На овом импозантном сабору, учествовало је више од 40 пјесника, као и многобројних љубитеља лијепе писане ријечи. Овогодишњи сусрети су посвећени заштити воденог цвијета на ријеци Укрини, па се цјелокупна манифестација одвијала у том правцу. Мјесто одржвања је поред ријеке Укрине на мјесту званом Прљача у Доњим Церанима код Дервенте.
На овим пјесничким сусретима који се одржавају од 1996. године ,а званично од 2002. године, учествују пјесници из више држава, па зато има међународни карактер. За сусрете се расписује конкурс на тему о љепотама ријека и заштити вода. Пристигле раадове оцјењује жири, који је за ову годину имао прилично тежак затак, да од 43 ствараоца, који су учествовали на конкурсу одабре најбоље три пјесме.Своје стваралачке  радове и пјесме су послали пјесници из Србије, Хрватске, Републике Српске и Њемачке.
На дан одржавања сусрета 7.8.2010. додијељене су повеље и награде најболијим. Тако је за најбољу шаљиву пјесму награду добила Драгојла Поповић из Бошкова код Лакташа. Повеља ''Водени цвијет'' је припала Славики Покрајцу из Дервенте. Двије равноправне треће награде су додијељене Стојану Јанковићу из Требиња и Бранку Пивашевићу из Србца.
Награда за најбољу пјесму посвећену водама ''Прљача 2010'' са повељом је за ову годину додијељена дервентском књижевнику Милораду Миши Ђурђевићу.
Награду је свечано на сусретима уручио начелник општине Дервента Милорад Симић, који је том приликом нагласио значај одржавања пјесничких сусрета у Дервенти , јер пјесници на свој начин знају да кроз пјесму шире љубав и пријатељтво међу људима.
На овогодишњим Илинданским пјесничким сусретима учествовали су пјесници који су дошли из Србије, Њемачке, Швајцарске , Македоније и Републике Српске; Ранко Прерадовић, Стевка Козић Прерадовић, Слободан Вајић, Живко Вујић,Анђела Волаш, Маријан Бенеш,  Слободан Бајић, Мајо Даниловић, Милан Кузмић, Василије Шаиновић,  Јован Михајлов, Драгојла Поповић, Љубица Вуков Давчик, Мики Ђурђевић, Ивона Панзаловић, Тања Вучић Панзалаовић, Марко Ружичић, Саван Панзаловић, Вања Варадинка, Бранимир Митровић,  Јована Раилић, Војин Тривичевић,  Зоран Грумић, Биљана Станић, Бранко Пивашевић , Миленко Матић , Чедо Предраговић,  Драгица Грбић, Горица Ђурђевић,  Жељко Ђукић, Вања Којић,  Милорад Мишо Ђурђевић, Владо Вујичић,  Ђуро Чавић, Славко Покрајац,  Душан Вуковић, Дејан Бабић и Савко Пећић Песа.

Тако је протекло још једно дивно дружење пјесника,а бујица ријечи и стихова изливених из срца и душа отпловила је ријеком Укрином у свијет, као порука о потреби очувањаукринског воденог цвијета. 

Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

3 коментара:

  1. Твој културни и духовни живот је на завидном нивоу – честитке нашем пријатељу, господину Милораду Миши Ђурђевић...

    ОдговориИзбриши
  2. Jako iscrpan izvestaj sa Susreta! Mogu samo da zamislim kako se na takvom inspirativnom mestu, uz predivnu reku, stvaraju stihovi i nova prijateljstva. Cestitam pobedniku, pesniku Miloradu Misi Djurdjevicu na zasluzenoj nagradi, a vama, domacinima, na dobroj organizaciji. Pozdrav, Pesa!

    ОдговориИзбриши
  3. Моја би срећа била још већа кад би се, бар на идућин Илинданским, сусретима сусрели ''очи у очи''... ''душом у души''... ''рјечју у погледу личном а присном, нама знаном''... Хвала и хвала, у жељи да не изговрим/о...
    годирод

    ОдговориИзбриши