субота, 26. јун 2010.

ПОПЛАВЕ У ДЕРВЕНТИ

Дервента 23.6.2010.године. 
ПОПЛАВЕ
Дерава (Укрина) је  ''дерала'' (укринала) ноћас !
Кажу, да се некад ријека Укрина називала Дерава. Ријеч , која све означава. Кад је тиха и мирна Укрина показује све своје љепоте и чари природне, али кад подивља дере све пред собом, зато се и звала некад народним изразом Дерава.
Ту своју ћуд Укрина је показала за кратко вријеме неколико пута у протеклиих неколико седмица.
- У насељима Омерагићи, Јасенци, Луг, дио града, Беглуци Нови и Босански Лужани поплављено је више од 1000 кућа и на осталим мјестима уз ријеку.
Ноћ , која је чекана да се стање стабилизује претворена је у ужас за све становнике ових насеља. Вода је ушла у куће,а многи су били затечени. Остала је имовина, много материјалних добара у води, куће,возила и много чега другог.
У најкраћем, Дервенту је прошле ноћи захватила незапаћена катастрофа. Поменута насеља су била одсјечена , па су храну , воду и лијекове становништву, чамцима дотаурале екипе Цивлне заштите.Притекле су у помоћ екипе Цивилне заштите из Добоја и Бањалуке, а много се грађана добровољно јављало и учествовало у пружању помоћи и спашавању материјалних добара. Један број људства је евакуисан из угрожених подручија.
Од јутрос вода се повлачи, али још плави стамбене и друге објекте.
Читава општина је више од 20 часова била без струје због чега и градски водовод није радио, па је снабдијевање питком водом било отежано за све грађане у граду. Саобраћај је био обустваљен на старом и новом мосту, које је тек  у поподневним часовима успостављен.
Поплављени су захваћени друштвени и јавни објекти: Спортска дворана, Средња школа за радничка занимања, гимназија, гарнизон, Основна школа ''19,април'' и други.
Поплавом су угрожени индустријски објекти ''Унис'', ''Интерграф'', ''Механика'' и други.
На срећу људских жртава није било, а посљедице и штете су огромне и непроцјењиве.
 
Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

1 коментар:

  1. Жао ми је угроженог становништва... Када ће „градски оци“ да схвате да је један од најзначајнијих општинских пројеката „Санација укринског тока“... Па не излива се Укрина први пут...

    ОдговориИзбриши