четвртак, 1. октобар 2009.

МАНАСТИРСКИ РОДОВИ И ПЛОДОВИ


МАНАСТИРСКИ РОДОВИ И ПЛОДОВИ

Јесен је стигла са свим својим златним родовима и плодовима. Берба је воћа у највећем јеку, као и житарица. Општежитељни манастир Покрова пресвете Богородице у Бишњи код Дервенте, ових дана је у опсадном радном стању, јер су дозрели родови и плодови прикупљају, беру и остављају за чување. Обављено је друго успјешно брање јабука, крушака и кукуруза на манастирском имању, а овог љета заснован је и пчелињак, па ће у манастиру бити меда и много производа са површина манастирског имања.

-Година је била веома родна и убрано је неколико стотина гајби јабука и крушака, каже ктитор манастира Ратко Ђекић и наглашава да ће се један дио јабука оставити на чувању за конзумно воће, а остало ће се претворити у ''ком'' за печење ракије – јабуковаче и крушке.

Око манастира се увијек нешта ради. Ових дана се припрема огрев, а допремљен је нови казан за печење ракије. Монаси раде вриједно на изради икона и за те потребе је набављен неопходан алат.У манастиру борави за сада три монаха, игуман Симеун, монаси Игњатија и Нектарије, те један искушеник, што је довољно да се живот и рад монашке заједнице организује и обавља нормално.

Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

3 коментара:

  1. При погледу на ОВОЗЕМАЉСКЕ ПЛОДОВЕ које нам вриједни монаси „нуде“, човјек пожели да се овдје трајно насели и упозна и окуси само срцу „видљиве и приступачне“ ПЛОДОВЕ ДУХОВНОСТИ.


    Твоје су фотографије настале СРЦЕМ - овдје се такође може да осјети ЗАШТО ЈЕ ТВОЈА МОНОГРАФИЈА О ОВОМ МАНАСТИРУ: ЖИВИ ИЗВОР ДУХОВНЕ ВОДЕ НАГРАЂЕНА СА НАГРАДОМ „ПОСЛАНИЦА БОГУ“.

    ОдговориИзбриши
  2. Moja prva, "grešna" misao je bila ista kao i Mirova...Živeti ovde. Božanstveno je.

    ОдговориИзбриши
  3. год...и...род3. октобар 2009. 20:24

    ...и души и оку мило..., сну радо..., за времена која долазе нашим потомцима..., за наук и поштивање... до нове Књиге... и новог Сна...

    ОдговориИзбриши