среда, 29. јул 2009.

ФЕНОМЕН ВОДЕНИ ЦВИЈЕТ НА УКРИНИ

Феномен Водени цвијет

Појава воденог цвијета Ephemeropterа, или цвјетање ријеке на ријеци Укрини се појављује почетком августа или око Преображења Господњег, што представља посебну атракцију и природну појаву која се ријетко сусреће на ријекама. Само неколико ријека у Европи има такву појаву, а у ријеци Тиси, то се дешава у јуну.

У последње вријеме цвјетање ријеке или појава овог инсекта је сва мања, што је био аларм да се уради елаборат и научна студија о заштити ријеке Укрине.
 
У том циљу затражено је мишљење Биолошког института, Универзитета у Београду, који је након узимања узорака воде из ријеке установио да се ради о чистоћи воде IIа категорије и задвољава, али је потребно водити рачуна о даљим мјерама у циљу заштите од загађења која би могла потпуно уништити Водени цвијет, јер се из године у годину све више смањује ова врста. Нестанку доприносе и разни сакупљачи који хватају водени цвијет у стадијуму прије парења и прије него што положе јаја у воду, чиме се угрожава њихов опстанак. Људи углавном водени цвијет изловљавају за потребе прављења мамца за улов рибе.

На препоруку Биолошког Института из Београда Скупштина општине Дервента је донијела Одлуку о забрани сакупљања воденог цвијета.

Вијековима у августу Укрина цвјета и доскора о овом феномену се није знало много, а ријетко се ко и интресовао за ову појаву. Вјеровало се да се то ради о ''преображавању воде'' у времену Преображења Господњег и од тад се у Укрини дјеци забрањивало купање, а кад дође вријеме да водени цвијет излази на површину, Укрина из водених дубина сваке године открива своју тајну и у смирај дана предвечерија на површину излазе ларве из којих убрзо излазе њежни, лепршави, шарени крилати инскети, који по том лете према обали на лишће дрвећа, биљка, а безопасно слијећу и на људе.

Ту отпочиње мукотрпно пресвлачење недозрелих мужјака, који тек након ослобађања бјеличасте опне, постају способни за парење и оплодњу женки. Након тога се појављују женке и ситније су од мужијака, које лете извјесно вријеме након оплодње, а затим спуштају се на површину воде и одлажу до 7 хиљада ситних јајашца, која брзо тону на дно ријеке. 

Читава ова чаролија траје око два сата, јер инсекти воденог цвијета имају закржљале органе за варење, те не могу да се хране, а енергија из ларве се брзо истроши приликом ројења. Из оплођених јајашца које женка положи на површину воде и падају на дно за двије до три недеље се излегу ларве, које се укопавају у глиновити дио и расту три године, када ће се поново појавити на површини воде.. За то вријеме се пресвлаче 20 пута. Храну и кисеоник узимају из воде.

Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

3 коментара:

  1. до овог твог осврта сам фемомен ми је био велика непознаница

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман31. јул 2009. 23:39

    Za ovaj prirodni fenomen neće niko da zna kako bi se stavio kao derventski brend svaki dan Ukrina je zagađenija i zagađenija ne obraća niko pažnju više na prirodu i prirodna bogatstva, nisam odavno vidio neke ptice kojih više nema a o tom malom živom biću koji živi svega nekoliko minuta i životni cikluc mu kao jedan ćovječi život najgore je što imamo a neznamo ili nećemo i tako se to dovodi u pitanje moj Savko

    ОдговориИзбриши
  3. Драги Савко,

    колико ја могу да видим од твојих прилога у блогу неки други људи успијевају да малом изнјеном „напишу репортажу“ - погледај молим те прилог у „Гласу Српске“ који је наводно написао извјесни Бране Радуловић под насловом „Бијеле пахуљице почеле љетни плес“!

    Ево ти и директан линк: Кроз РС

    ОдговориИзбриши