понедељак, 11. мај 2009.

ИЗВОРИ

Корито на извору
Бадањ
ИЗВОРИ

Људи су воду на изворима одувијек покушавали зауставити и задржати за своју употребу, најчешће за пиће или на пашњацима за појење стоке. За сакупљање воде служила су дрвена корита, бадњеви или неке друге сличне дрвене посуде. Бадањ је цијев која је направљена од већег дрвета и на мјесту извора усправно уграђена у земљу да би се у њу сакупљала вода, онда би се из бадња, захватала и носила кући. Корита су прављена издубљивањем дрвених балвана и користила су се на појилима, у која се сипала вода за појење стоке. Оваквих бадњева и корита нема више у нашим крајевима у употреби. Сачувани су само на фотографијама.

Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

4 коментара:

  1. Prelepe fotografije,za mene nesto novo da saznam i naucim.

    ОдговориИзбриши
  2. овјековечена прошлост загарантована будућност

    ОдговориИзбриши
  3. Драги пријатељи само покушавам да уочим, запазим, сликом и ријечју забиљежим о оном што младе генерације не знају да је уопште постојало.Што не знам питам старије људе, којих је све мање, а да знају понешто о овим старинама. Има тога још за сакупити само треба завирити свугдје и тамо гдје се не надаш нађеш нешто. Слијде нови постови на сличну тему.

    ОдговориИзбриши
  4. Lepo je da nekoga ima ko će zabeležiti i ostaviti za budućnost, novim generacijama, deo naše istorije. Tvoj rad, Pesa, je izuzetno važan, a tvoji napori da od zaborava otrgneš slike, običaje i ljude iz tvog kraja su dirljivi. Čestitke na tome i zahvalnost na darovima kojima nas obasipaš!Pozdrav, prijatelju!

    ОдговориИзбриши