недеља, 8. март 2009.

ИЗ ИСТОРИЈЕ ПОЈЕЗНЕ


Кремен - камени алат из каменог доба.
Нова реновирана црква у Појезни
Црква из 1966. године
Црква из 1893. године
Крст из 1856. године
Амовон из Појезне

Појезна је село које припада ниском побрђу са сјеврене стране планине Крњин. Удаљено је од центра општине града Дервента око 28 километара.

Поуздано се зна да је село Појезна постојало још прије 1570. године када је према турским тетфтерима извршен први попис становништва на овим крајевима. Првобитно се шире подручје називало Чеслица, а касније ће настати име Појезна. Постоји неколико тврдњи како је настао топоним Појезна. Најпоузданији је, ипак онај, који говори да је ту од вајкада постојао православни храм. Душан Јелић каже, да је причано да се у Појезни налазио неки диск од олова, којег су Турци однијели и истопили.

(Душан Јелић син свештеника Миливоја Јелића , који је службовао у Појезни, а Душан је 1951. године у Појезни радио као учитељ.)

Он каже да је наводно на диску писало, ''село Појна 1202. година''. Ова година(?) би могла отприлике означавати вријеме кад су ови поткрњински крајеви били већ насељени. Од Појна, што је значило на старославенском појање - молитва, настало је име Појезна. Касније ће се помињати да је у Појезни постојала црква у гробљу, па послије ове, која је порушена, била звана ''шатор црква'' или ''покретна црква''. ''Покретна црква'' је била у вријеме Турака кад се нису смјеле правити цркве од чврстог материјала. Прва памтећа црква је направљена од плетера и прућа са звоником 1893. године. Била је посвећена Светом пророку Илији, али се прича да је , много прије те цркве била друга, која је посвећена Светом Николи. Стара црква од плетера је порушена због дотрајалости 1966-1968. године, а на њеном мјесту направљена је нова, која је посвећена Светом цару Лазару. Овај храм је потпуно обновљен 2006. године.

О црквама - храмовима у Појезни остало је нешто записа, али и пронађених и сачуваних вриједних предмета. Амвон, (мјесто са кога епископ или свештеник говори) је веома стар и карактеристичан, због тога што је направљен од камена кречњака - шкриљца, којег на овом подручју има доста, па се може тврдити да је амвон израдио овдашњи мајстор. Овај амвон има осам исклесаних листова- кракова, а не шест. Претпоставља се да је направљен још у доба ''покретних цркава'', када се морало одређивати мјесто исток запад приликом обављања молитве, молебана или литургије. Други предмет је крст, који је пронађен 2006. године приликом обнове храма. Поуздано се зна да је овај крст направљен у некој од цариградских умјетничких радионица, а вријеме настанка је 1856. година. На гробним мјестима приликом копања темеља пронађени су сегменти одежда свешетеника, или пак неких виших црквених веледостојника, јер се тврди да је Појезна била некад неки црквени центар, барем до нивоа арихијерјског намјесништва.

(Најстарији пронађени предмет овог краја је из каменог доба.)

Tekst i fotografije: © by Savko Pećić PESA

2 коментара:

  1. As it would like to understand its language, the places are pretty

    Como gostaria de entender sua lingua, os lugares são lindos

    ОдговориИзбриши
  2. Mnogo interesantan post,sa uzivanjem sam ga procitala.

    ОдговориИзбриши